Как да бъдем сами вдъхновение за себе си?

За да подредите живота си, преди всичко трябва да намерите своя вътрешен баланс.

Изследователите казват, че зад всяко настроение се крие причина. Няма нито безпричинна тъга, нито безпричинна радост. Затова е важно на първо място да си отговорите на въпроса кое ви кара да се чувствате нещастни. Психолозите твърдят, че има три фактора, по които се познава човекът „в дупка”:

1. Поведението. Ако се разхождате наоколо с провесен нос и начумерена физиономия, нищо чудно, че убеждавате целия свят и себе си, че сте депресирани.

2. Позата на тялото ви. Приведеното тяло, увисналите рамене – всичко това създава усещане за потиснатост. Ако се фокусирате върху проблемите си, те започват да нарастват и да се превръщат в огромни буци, заседнали на гърлото, които сякаш ви задушават.

3. Стандартът на живот. Ако се задоволявате с посредственото, вероятно ще получавате повече от него. Ако си казвате: „Е, явно аз не съм роден за велики дела!”, то със сигурност няма да направите кой знае какво велико в живота си. И когато казваме „стандарт на живот”, имаме предвид преди всичко духовната страна.

Най-честата причина за липсата на мотивация е, че човек е загубил представа какво точно иска от живота си, тоест забравил е как да бъде щастлив, или поне достатъчно щастлив, за да не му е нужно да се сравнява с другите, да се измъчва от съмнения или да прекарва безсънни нощи в прехвърляне на едни и същи мисли.

Съветваме ви:

1. Поставете си цел. Далечна, неосъществима, невероятна, но цел – да бъде онази точка, която всеки ден да се стремите да доближите все повече. Спрете да се самосъжалявате.

2. Направете промени. Сменете походката си и стойката на тялото си. Сменете прическата си. Сменете стила си на обличане. Сменете почерка си. Всяка промяна дава усещането за презареждане, за преоткриване, от каквото несъмнено имате нужда. Първо, ще ви подейства ободряващо. Второ, ще привлечете внимание върху себе си. А социалните взаимоотношения са съществена част от чувството ни за принадлежност и пълноценна житейска реализация.

3. Спрете да се сравнявате с другите. Щастието не се мери на килограм. Така че никога не можете да знаете със сигурност кой човек точно колко щастлив се чувства. Винаги ще има някой по-богат, по-слаб, по-хубав от вас. И какво от това? От значение е единствено начинът, по който се чувствате.

4. Фокусирайте се върху положителното. Със сигурност имате много, за което да бъдете благодарни. Ценете го и не го приемайте за даденост. И не забравяйте: „Животът, от който се оплаквате, може би е мечта за другите.” (Лев Толстой)

Цветелина Велчева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *