„Кантус фирмус“ представя нов конкурс за музиканти

Музикална агенция „Кантус фирмус“ представя нов конкурс за млади музиканти в областта на класическата музика. Инициативата цели да мотивира младите таланти, чието обучение е силно засегнато в момента. Първото издание на Националния радиоконкурс за млади инструменталисти за наградите на „Кантус фирмус“ ще се проведе в периода март-септември 2021 г. с финансовата подкрепа на НФ „Култура“ и в партньорство с Класик FM радио. Конкурсът ще се проведе в два етапа и ще завърши с тържествен концерт в зала „България“ в присъствие на публика, съобразно противоепидемичните мерки за съответния период, научи ДУМА от Ирена Данкова.

В състезанието могат да участват млади таланти от средните музикални училища в София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Русе, Стара Загора, както и обучаващи се в НМА „Проф. Панчо Владигеров“, НБУ и АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ в Пловдив. Ще бъдат включени изпълнители на струнни лъкови инструменти, дървени и медни духови инструменти, пиано, както и камерни състави – в две възрастови групи: I – до 15 години, II – от 16 до 22 години. Всяко училище ще осъществи предварителна селекция за допускане до конкурса. В първия тур участниците ще бъдат записани от екип на организаторите и записите ще бъдат излъчени в ефира на Класик FM радио. Видеозаписите от този тур ще бъдат качени в ютюб канала на организаторите, където ще бъдат достъпни за любителите на класическата музика. След оценката на журито до втория тур ще бъдат допуснати по 10 кандидати от всяка възрастова група, които ще свирят на живо пред оценяващите.

В журито са поканени изявени музиканти с активна международна кариера. Изпълненията на участниците от втория тур и заключителният концерт ще бъдат записани и излъчени по Класик FM радио, както и споделени в ютюб канала на „Кантус фирмус“ и фейсбук профилите на продуцентската компания и радиото. Предвидени са по три парични награди за всяка категория и специални награди, една от които е участие в концерт с оркестър в Европейския музикален фестивал 2022.

Повече информация и регламент за конкурса, създаден в подкрепа на младите изпълнители, се намира на http://cantusfirmusbg.com/.

https://www.facebook.com/Cantusfirmus.Bulgaria?fref=ts

https://www.youtube.com/channel/UCeAzKj1hjKzJGRQPHXZE_vA

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *