„Ковачите“ заковаха победата в хакатона за промяна в „Шести участък“

Двайсет участници, подкрепяни от трима ментори и водени от четирима фасилитатори, търсиха най-добрите идеи в хакатона „Промяна за Шести участък в Габрово“. Събитието се проведе изцяло виртуално от 23 до 25 февруари 2021 г. и привлече хора с различни професии и опит от Габрово, София, Велико Търново и Трявна. Организатори са Община Габрово и Студио Комплект – София. То е част от международния проект „Креативни индустрии за нови градски икономики в Дунавския регион“ (CINEMA), финансиран по Програма за транснационално сътрудничество „Дунав 2014-2020“ (INTERREG). Габровският квартал е пилотна локация по проекта.

 

Разделени в три отбори, участниците работиха по предизвикателството „Подкрепа за съществуващия бизнес в „Шести участък“ и привличане на нов чрез креативните индустрии“. Отбор „Ковачите“ спечели първо място с 81 точки в крайното класиране с предложението „Дом 6“. То е насочено към промяна на градската среда, оформяне на открити пространства с градски мебели и арт инсталации, превръщането им в място за събития и уникални преживявания. Според идеята им ще се обособят функционални зони, подходящи за кулинарни  и артистични събития на открито, тематични работилници, запознаване с истории от миналото на квартала. Ще се създадат условия за креативен туризъм. Ще бъдат привлечени клиенти на съществуващите бизнеси в квартала и ще се стимулира създаването на нови търговски дейности.

 

На второ място се класира отбор „Споделена емоция“ с 62 точки и предложението „Яви се в участъка“. То е свързано с провеждане на едномесечна пилотна програма от събития в квартала с различни акценти. Цели да срещне местната общност и бизнеса, да привлече нови клиенти и посетители, да оживи и направи по-видим квартала, естетически да промени облика му. Ще послужи за изграждането на партньорства с участници, артисти, производители. Намерението е чрез общи събитийни преживявания да се сплоти местната общност.

 

Предложението „Всичко 6“ донесе на отбор „Дюкян“ 54 точки, което ги класира на трето място. То разглежда създаването на ядро – „дюкян“, което ще служи за културно съдържание, пространство за срещи и разпространение на информация за инициативи. Ще обедини шест места с различни функции от творческите индустрии, през услуги, до кулинарни предложения. Ще свързва бизнеса, артистичната общност, жителите и посетителите на квартала. Ще насърчава предприемачеството.

 

Автори на предложението „Дом 6“ са: Мария Цвяткова – жител на кв. „Шести участък“, Йонка Бакърджиева-Агалова – мениджър събития, с опит в туризма, Светослав Славчев – актьор в ДТ „Рачо Стоянов“ и председател на НЧ „Будителите“, Светлана Михайлова –  мениджър събития в Музея на хумора и сатирата, Венелин Велчев – експерт в НСОРБ, с опит в младежките дейности, Радосвета Кирова – архитект и Христо Женилов -председател на Фондация „Габрово – преди и сега“. Фасилитатор на отбор „Ковачите“ беше Пенчо Койчев – експерт от Областен информационен център – Габрово.

По идеята „Яви се в участъка“ работиха: Сава Пенчев – мениджър проекти, доц. д-р Светла Панайотова – преподавател в Технически университет – Габрово, Виолета Янева – мениджър събития в РЕМО „Етър“, Евгени Недев – директор на ХГ „Христо Цокев“ в Габрово, Мариана Проданова – НЧ „Будителите 2017“ и Ивета Донева – архитект. В работния процес ги водеше фасилитаторът Маргарита Доровска – директор на Музея на хумора и сатирата.

 

Концепцията „Всичко 6“ предложиха: Емил Михов – фотограф, Христинка Шепелева – Регионален исторически музей – Габрово, Илза Христова –  бижутер, Цветелина Терзиева –  сдружение „Мечти и отбори“, Веско Пенков –  с опит в ресторантьорския бизнес и Мирослав Йорданов – директор на МАИР „Боженци“. Фасилитатори на отбора бяха Адриана Андреева и Бояна Гяурова от Студио Комплект – София.

 

Петчленно жури изслуша и оцени идеиите на участниците в онлайн конферентна връзка. В състава му влязоха Таня Христова – кмет на община Габрово и председател на журито, Ралица Манолова – Обществен дарителски фонд, Николинка Хинкова и Румен Георгиев – представители на местния бизнес, Мирослав Живков – художник и фотограф. Отборът победител „Ковачите“ спечели професионално бизнес консултиране на предложението си „Дом 6“ и подаръчни ваучери от заведения в „Шести участък“. Всички участници получават художествен постер, изработен от габровския артист Мирослав Живков и членска карта  „Приятели на хумора“ за Музея на хумора и сатирата.

 

В тридневния хакатон се включиха менторите Галин Попов, който се занимава с творчески индустрии, Делчо Делчев – архитект и преподавател, и Неви Коева – експерт с опит в бизнес консултирането и онлайн маркетинга. Те съветваха участниците в търсенето им на добри решения за „Шести участък“.

 

По време на събитието се проведе онлайн среща на всички отбори с представители на бизнеса от пилотната локация. В нея участваха Пенка Пенева – собственик на магазин за сувенири, Румен Георгиев – главен брокер и лицензиран оценител във фирма за недвижими имоти и Цонко Димитров – управител на ресторант и собственик на имот в квартала. Очератаха се проблемите на района, пред които са изправени жители и бизнес, чуха се мнения и препоръки.

 

Повече информация за проекта можете да намерите на: https://gabrovo.bg/bg/article/17295

Посетете страницата на проекта за новини и актуална информация: http://www.interreg-danube.eu/approved-projects/cinema

Последвайте CINEMA във фейсбук: https://www.facebook.com/InterregCinema

Абонирайте се за информационния бюлетин на проекта: http://www.interreg-danube.eu/approved-projects/cinema/campaigns

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *