Къща на тепетата става част от пловдивския музей

Регионалният етнографски музей в Пловдив получи за бъзвъзмезно ползване двуетажна къща в Стария град.

 

 

Сградата на улица „Съборна“ 20  е предоставена от Община Пловдив. Предвидено е в нея да се експонират част от колекциите на музея, както и за създаването на музейно-образователен център.

 

 

„По този начин се реализира една отдавнашна мечта на музейната колегия за допълнителна експозиционна площ“, заяви заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов, по чието предложение е дарението .

 

 

 

 

Имотът на пловдивските тепета е със статут на архитектурно-строителна недвижима културна ценност с местно значение. Той е с обща площ 223 кв. м., която включва сграда на 2 етажа, със застроена площ 129 кв. м. и полуподземен етаж и тавански етаж – 65.90 кв. м.

 

 

 

 

„Сърдечно благодаря на Кмета на Пловдив Здравко Димитров и на заместник-кмета Пламен Панов! Благодарим за подкрепата на общината, както и за подкрепата на всички приятели на музея. Горди сме, че и днес музеят продължава родолюбивата идея, с която е бил основан, като спомага за развитието на културата и популяризирането на българското културно-историческо наследство“, каза директорът на РЕМ – Пловдив доц. д-р Ангел Янков.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *