„Любовни истории“ бушуват на габровска сцена

Габровският драматичен театър ще представи първата си премиера за 2021 г. в неделя, 28 февруари, от 19.00 часа на голяма сцена. Постановката „Любовни истории“ е създадена по едноименната пиеса на Иво Сиромахов. Режисьор на спектакъла е Златомир Молдовански. Драматургичната версия на текста е специално подготвена от автора за габровската трупа и режисьора.

 

Участват актьорите Поля Йорданова, Таня Йоргова, Найден Банчевски, Анатолий Ставрев и Златомир Молдовански като гост-актьор. Помощник-режисьори са Гинка Дичева и Валери Радев. Звуков дизайнер е Сам Клап, а художник и автор на мултимедията – Джулия Тони Стоянова. Автор на плаката е Гергана Змийчарова. Втората премиерна дата ще бъде на 4 март, от 19.00 часа, голяма сцена на ДТ „Рачо Стоянов“.

 

Шест комедийни истории ще представят любовните взаимоотношения между двойки от шест националности. Публиката ще се срещне с великодушието на французите, за които нищо ново не е чуждо. Ще потъне в дълбините на италианските страсти, които не познават граници. Ще се изправи пред абсурдната поетичност на руската душевност. Ще стане свидетел на истеричната мания за неприкосновеност на личното пространство в американското общество. Ще прецени аргументите на любовта с арменска пресметливост, за да стигне до познатите сцени на българска ревност, в които от нищо винаги става нещо.

 

„Любовни истории“ е комедия, която на пръв поглед ще ви покаже раздорите, противоречията и неволите на различни двойки с характерните им национални особености и привидно културни различия. Авторът Иво Сиромахов е засилил специфичните черти на всяка народност, които чрез похватите на комедията и гротеската стават достижимо и познато поле за изследване от зрителите. Тук всеки ще открие сам за себе си приликите с героите и приликите между самите тях. Историите са близки до ежедневието ни, случват се на нас или на хората до нас. Независимо разстоянията хората са едни и същи в стремежа си да открият любовта, еднакво страдат, вълнуват се и хитруват, за да бъдат обичани.

 

Постановката слага начало на партньорството между ДТ „Рачо Стоянов“ и театър „Розова Долина“ в Чикаго (Rose Valley Theatre Group), чийто директор е Златомир Молдовански. Неговата цел е да популяризира модерна българска драматургия в англоезична среда. Първоначално спектакълът е замислен да се играе от американски актьори за американската публика, но епидимичната обстановка в света променя тези планове. Така се ражда идеята представлението да бъде реализирано първо на българска сцена. Режисьорът и актьор Златомир Молдовански избира трупата на габровския театър, с който го свързва старо приятелство.

 

Очакванията на екипа са след представянето на „Любовни истории“ пред публиката в страната, постановката да се играе пред българската общност в САЩ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *