Мунк оставил скрито послание във „Викът“

Световноизвестният художник Едвард Мунк е оставил мистериозен надпис върху картината си „Викът“. Това показаха инфрачервени сканирания, информира Би Би Си.

Малко и едва забележимо изречение, написано на една от най-прочутите картини в света, е причина за много предположения в областта на изкуството. Думите „Може да е нарисувано само от луд“ са отбелязани с молив в горния ляв ъгъл на творбата. Нови тестове, направени от Националния музей на Норвегия, потвърдиха, че надписът е дело на самия автор на произведението.

Оригиналната картина, показана за първи път през 1893 г. в родния град на Мунк – Осло (тогава Кристиания), се превърна в радикален и вечен израз на човешкото безпокойство. Влиянието му се простира до поредицата холивудски филми на ужасите от 90-те и до съвременните им варианти.

Изкуствоведите отдавна бяха раздвоени в предположенията дали изречението е акт на вандализъм, извършен от възмутен зрител, или е написано от самия Мунк, за когото се знае, че през целия си живот е имал проблеми с психичното здраве.

Музеят стигна до заключението, че думите са написани от автора на шедьовъра, след като експерти използваха технология за анализ на почерка и сравнение с дневниците и писмата на художника.

„Написаното без съмнение е дело на Мунк“, категоричен е уредникът на музея Маи Брит Гуленг.

През 1994 г. „Викът“ е откраднат от норвежки музей на изкуствата. Той е открит при операция под прикритие от британски детективи. По това време произведението предизвика силна критика, придружена от публични спекулации около психическото състояние на Мунк. Според неговите дневници художникът е бил силно наранен от реакцията и се смята, че се е върнал към картината, за да добави след това изявлението си с молив.

Шедьовърът „Викът“ е подложен на консервация в подготовка за поставянето му в новия музей, който трябва да бъде отворен в норвежката столица догодина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *