Още изненади за детските уикенди в експозициите на Историческия музей в Пловдив

Инициативата на община Пловдив „Месец на детските уикенди в музеите на Пловдив“, която успя да привлече много семейства в пловдивските музейни експозиции, продължава, научи ДУМА от Пламен Четелязов – уредник връзки с обществеността и експерт-дигитализация на РИМ-Пловдив.

Тази събота и неделя (20 и 21 февруари) Регионалният исторически музей в Пловдив отново ще работи с експозицията „Съединение на България от 1885 г.“ на пл. „Съединение“ и експозицията „Българско Възраждане“ на ул. „Цанко Лавренов“ от 9 до 17 ч. Новото е, че всяко семейство ще получи още един подарък – изданието „История на Община Пловдив (1878-1989)“ или „Справочник на улиците и площадите в Пловдив“ – по избор.

Първата по рода си „История на Община Пловдив (1878-1989)“ е интересно и поучително четиво, както за изследователите на делото на общинските дейци, културните, образователните и стопанските проблеми от историята на Пловдив, така и за обикновените пловдивчани с отношение към миналото на вечния град. „Справочник на улиците и площадите в Пловдив“ съдържа точните наименования на всички улици и площади под тепетата, както и справки за личности и събития, актуални карти на града, информация за публични институции, музеи, галерии, паркове, учебни заведения, болници и др.

Всяко дете ще получи книжка за оцветяване „Българско опълчение“, футляр/хармоника „Първо българско изложение“ и по един брой снимка „Спомен от Пловдив“. Всяко семейство ще получи работна тетрадка, специално разработена за самостоятелно разглеждане на конкретния обект, а в експозицията „Българско Възраждане“ децата имат възможност да поискат и комплект карти с изображения на експонати, които трябва да бъдат намерени сред останалите културни ценности.

Пловдивските малчугани все още имат време да съберат и всички печати в специалната картичка, която е налична във всяка от културните институции, включени в инициативата. За децата, които се справят, ще има още приятни изненади, приготвени от служителите на община Пловдив и културните институции под тепетата.

Малчовците до 7 години посещават обектите безплатно, самостоятелно идващите ученици се таксуват с билет от 1 лев, входът за бабите, дядовците и техните внучета се таксува с един семеен билет от 3 лева, а родители с деца ще могат да разгледат експозициите с един семеен билет от 5 лева.

Посещенията в РИМ-Пловдив ще се осъществяват при спазване на актуалните противоепидемични мерки за безопасност съгласно заповедите на министъра на здравеопазването.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *