Още изненади за детските уикенди в експозициите на Историческия музей в Пловдив

Инициативата на община Пловдив „Месец на детските уикенди в музеите на Пловдив“, която успя да привлече много семейства в пловдивските музейни експозиции, продължава, научи ДУМА от Пламен Четелязов – уредник връзки с обществеността и експерт-дигитализация на РИМ-Пловдив.

Тази събота и неделя (20 и 21 февруари) Регионалният исторически музей в Пловдив отново ще работи с експозицията „Съединение на България от 1885 г.“ на пл. „Съединение“ и експозицията „Българско Възраждане“ на ул. „Цанко Лавренов“ от 9 до 17 ч. Новото е, че всяко семейство ще получи още един подарък – изданието „История на Община Пловдив (1878-1989)“ или „Справочник на улиците и площадите в Пловдив“ – по избор.

Първата по рода си „История на Община Пловдив (1878-1989)“ е интересно и поучително четиво, както за изследователите на делото на общинските дейци, културните, образователните и стопанските проблеми от историята на Пловдив, така и за обикновените пловдивчани с отношение към миналото на вечния град. „Справочник на улиците и площадите в Пловдив“ съдържа точните наименования на всички улици и площади под тепетата, както и справки за личности и събития, актуални карти на града, информация за публични институции, музеи, галерии, паркове, учебни заведения, болници и др.

Всяко дете ще получи книжка за оцветяване „Българско опълчение“, футляр/хармоника „Първо българско изложение“ и по един брой снимка „Спомен от Пловдив“. Всяко семейство ще получи работна тетрадка, специално разработена за самостоятелно разглеждане на конкретния обект, а в експозицията „Българско Възраждане“ децата имат възможност да поискат и комплект карти с изображения на експонати, които трябва да бъдат намерени сред останалите културни ценности.

Пловдивските малчугани все още имат време да съберат и всички печати в специалната картичка, която е налична във всяка от културните институции, включени в инициативата. За децата, които се справят, ще има още приятни изненади, приготвени от служителите на община Пловдив и културните институции под тепетата.

Малчовците до 7 години посещават обектите безплатно, самостоятелно идващите ученици се таксуват с билет от 1 лев, входът за бабите, дядовците и техните внучета се таксува с един семеен билет от 3 лева, а родители с деца ще могат да разгледат експозициите с един семеен билет от 5 лева.

Посещенията в РИМ-Пловдив ще се осъществяват при спазване на актуалните противоепидемични мерки за безопасност съгласно заповедите на министъра на здравеопазването.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.