Пещерните хора са използвали канабис

Освен традиционния бой с тояги и други популярни за времето занимания пещерните хора обичали да използват… канабис, показва изследване на екип от учени от Свободния Университет в Берлин.

Всъщност, някъде около края на последната ледникова епоха, преди около 10 000 години, две съвсем отделни групи от хора, едната в Азия, а другата в Европа, започнали да използват канабис. А преди около 5000 години употребата направо “експлодирала,” твърди статията в Springer Link.

Изследването, което представлявало систематичен анализ на археологически находки, свързани директно с канабиса и със следи от неговата употреба, открило множество фибри, полени и плодове от канабисови растения, както и следи от наличието му в съдове за складиране на храна.

Важно е да се отбележи, че присъствието на тези находки не означава автоматично, че пещерните хора са били непрекъснато “надрусани”. Канабисът вероятно е бил използван за храна, както и за медицински цели, а от влакната на листата му са правили тъкани и въжета.

Източник: RedOrbit

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *