Празничната трапеза на Трифон Зарезан

Приготвяне:
Новият месец ни посреща с празник. На 1 февруари отбелязваме Трифон Зарезан, като мнозина правят това и на 14-и. Трифон Зарезан е считан за мъжки празник, на винарите, кръчмарите и лозарите.

По традиция мъжете зарязват лозето, поливат отрязаното с вино и благославят да се роди много грозде през годината. Особено внимание се отделя не само на почерпката с хубаво вино, но и на празничната трапеза.

Традицията повелява домакинята да приготви пита, баница, пълнена кокошка. Гостите и семейството се гощават и с ядки, сирене, ястия приготвени със сирене, туршии, десерти.

Трапезата на Трифон Зарезан трябва да е изобилна, а виното да се лее. Споделяме няколко чудесни рецепти, които да опитате, а Трифон, Рачо, Лозан, Лозана, Лозена, Гроздан, Гроздьо, Гроздана нека да почерпят за здраве.

Въздушна питка с масло

Пълнена кокошка с кисело зеле

Мариновано сирене в зехтин

Рецепта за вкусна баница

Патладжан в зехтин

Печено пиле с шарена гарнитура

Картофена салата с кисели краставички и яйца


Празнична пълнена гъска

Празничен сладкиш със сладко от вишни

Прочети още на: https://www.az-jenata.bg/a/3-gotvarstvo/41409-praznichnata-trapeza-na-trifon-zarezan/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *