Розопроизводителите са изправени пред фалит

Масово от дестилериите отказват да участват в предстоящата кампания по изкупуване и преработка на розовия цвят тази пролет, защото нямат финансови средства. Трудностите в бранша се допълват и от непласираните огромни количества розово масло, което залежава в трезорите.Така розопроизводителите са заплашени от фалит. По думите на розопроизводителите в землището на община Гурково няма яснота дали ще бъде изкупен цветът им за тази година, нито кои от дестилериите ще работят.

Ще има консултативен съвет по маслодайната роза до края на месеца, имаме предложения, които ще бъдат внесени от председателя на асоциацията г-н Христо Николов. Надяваме се да бъдат приети тези предложения, защото маслодайната роза иска своето поддържане и започва още от февруари да се поддържа. Но производителите нямат ясно решение какво да правят, каза розопроизводител.

Друг, който гледа около 40 декара рози, коментира, че разходите са много и биха искали субсидията за отглеждане на маслодайна роза да се повиши. Той уточни, че някои от дестилериите вече са заявили, че ще изкупуват, но производителите не знаят на каква цена ще бъде изкупуването.

Една от причините част от дестилериите да заявят, че няма да изкупуват розов цвят е, че от миналата година заради пандемията има залежало много розово масло, което не е реализирано на световните пазари. Колко е това розово масло – производителите не знаят, те искат да знаят кой преработвател колко масло има, за да няма спекулации.

Техните предложения за Консултативния съвет са розопроизводители, които ще обявят нулева година, да бъдат обезщетени. Имат три предложения. По време на вегетация на маслодайната роза розопроизводителят да докаже, че ще има нулева година с мулчиране на розите или с частично мулчиране.

Розопроизводителите се надяват проблемите им да бъдат решени и най-вече да получат яснота дестилериите ще изкупуват ли розовия им цвят тази година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *