Светлин Русев и Росен Миланов свирят със Софийската филхармония

Вдъхновяващата цигулка на Светлин Русев и оркестърът на Софийската филхармония ще свирят на 4 февруари под диригентската палка на един от най-уважаваните български диригенти в света – Росен Миланов. В програмата на концерта са включени Концерт за цигулка и оркестър oт Франк Мартен и Камерна симфония 1 в ми мажор от Арнолд Шьонберг.

Виртуозният цигулар Светлин Русев е носител на множество международни награди, най-престижните сред които са от конкурсите в Индианаполис, Мелбърн и „Маргарита Лонг – Жак Тибо“. Отличен е с голямата награда, Специалната награда на публиката и Специалната награда за най-добра интерпретация на концерт от Й. С. Бах на Първия международен конкурс в Сендай, Япония, „Музикант на годината“ на БНР и „Кристална лира“ на Съюза на музикалните и танцовите дейци в България.

Френският музикален критик Ролан Дюкло пише за него: „Светлин Русев има точността на демон, лекотaта на елфически стрелец и увереността на архангел вестоносец. Способен е да ви предскаже края на света, докато го аплодирате.“

Росен Миланов е сред най-уважаваните и ангажирани български диригенти в света. Вестник „Чикаго трибюн“ го описва като „професионалист, на когото трябва да обърнете внимание, ако се интересувате от бъдещето на музиката“. Миланов завършва Държавната музикална академия „Панчо Владигеров“ и двете най-престижни музикални училища в САЩ – „Джулиард“ в Ню Йорк и „Къртис“ във Филаделфия.

Последната среща с родната публика на маестро Миланов беше в края на 2019 г., когато заедно с оркестъра на Софийската филхармония и Националния филхармоничен хор изпълни Реквием от Верди.

автор:Дума

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *