Спектакъл по български обреди и ритуални текстове поставя проф. Александър Илиев

Обредно-ритуалната мимодрама „Реката на залеза“ по българските обреди и ритуални текстове за Пеперуда, Герман, Сватба, Оплакване; по мотиви от разказа на Габриел Гарсия Маркес „Най-красивият удавник на света“, приказката на Николай Райнов „Русалката от синия вир“ и стихотворението на Пенчо Славейков „Неразделни“ ще бъде представена премиерно на 2, 16 и 23 февруари от 19 ч. на голямата сцена на Театър НАТФИЗ. Сценарий, режисура и сценография Александър Илиев, музика Николай Иванов „Ом“, хореография на обредния цикъл доц. д-р Дария Колева, хореография на епизоди с контактна импровизация ас. Ивайло Димитров, костюми Боряна Георгиева. Участват студенти от специалност „Театър на движението – Пантомима“ с художествен ръководител проф. д-р Александър Илиев.

Група девойки от село, останало само с кмет и поп от представителите на мъжкия пол, се подготвя за празника. От стара бабина ракла вадят костюми, ритуални предмети, замесват глина за куклата „Герман“. Избират една от девойките да бъде „Пеперуда“ и я накичват с листа. Ръководени от кметицата и попадията, те започват ритуала, но откриват, че вейките са нахвърляни върху удавен мъж. С помощта на попа и кмета изваждат удавника на брега. Решават да го погребат по християнски и отърчават до селото за дрехи и обредни предмети. Една от девойките остава да го пази – тя е и избраната да играе „Пеперуда“. Ритуалът става реалност, мъртвият мъж замества куклата на Герман.

Спектакълът разкрива феномена на чистата любов. Ритуалът „мъртъв мъж, умрял за дъжд“ и целият обреден цикъл разказват за „духовната суша“, в която живее съвременното поколение. Представлението има две лица – съвременно и древно. Безусловното и органично поведение е ключът към всички епизоди, в които „магията не действа“. Условно и стилизирано е действието по време на обредите. Там танцът, напяването, наричането, оплакването и ритуалният жест създават друга символна реалност, магическа в своята същност, но истинска като сюблимна проява на личността и общността, разказва проф. д-р Александър Илиев.

автор:Дума

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *