Старата черница във Велики Преслав с двойна победа в конкурса „Дърво с корен 2020”

На онлайн церемония по обявяване на резултатите и победителите в „Дърво с корен 2020“ днес станаха известни отличените участници в поредното издание на конкурса, търсещ връзката на хората с природата чрез историите, разказвани от значими и скъпи на сърцата ни дървета. За първи път в 11-годишната история на инициативата едно и също дърво печели и в двете категории, победителите в които се определят чрез публичен онлайн избор.

 В приключилото на 20 януари тази година гласуване най-голяма подкрепа – 481 гласа – получи Старата черница  в центъра на Велики Преслав, която стана носител на титлата „Дърво с корен“ за 2020 г. Близо 450 години тя е безмълвен свидетел на мъки и радост. Помни Левски, Караджата, посрещането на Иван Вазов като скъп гост на града. Градинката с градския шадраван, където расте вековното дърво, отдавна се е превърнала в любимо място за срещи, отдих и прохлада през летните месеци. Затова не е учудващо, че любовта и привързаността на местните жители и усилията им по популяризиране на кандидатурата на дървото успяха да донесат  първо място за Старата черница и в допълнителната категория „Вековните дървета говорят“.  

Наградата за първенеца в конкурса ще бъде предоставена от „Асоциация на арбористите в България“. Нейни специалисти ще извършат експертен оглед на дървото през пролетта и ще изготвят препоръки за евентуални мерки за подобряване на състоянието му. Отличието прие представител на НЧ „Развитие 1874” – Диляна Георгиева. Тя изказа благодарност към всички гласували за дървото, от името на целия екип на читалището. Освен радостта от неочакваната двойна победа, секретарят на читалището сподели и че „ Най-важното, което ни предстои тепърва, и се стремим към това заедно с отговорните за дървото институции, е да успеем да го съхраним и занапред във времето – и чисто физически, и като историческа памет.“
В онлайн церемонията се включиха и номиниралите класираните на второ и трето място дървета в категория „Дърво с корен“ – Мухарем Алиосман от с. Звиница, община Кърджали, и Мария Мамова от с. Петрелик, община Хаджидимово.

Отличията на дърветата бяха представени от Тома Белев от Асоциацията на парковете в България и Евгени Цавков, преподавател в Лесотехническия университет, които са дългогодишни членове на журито на конкурса и наравно с номиниращите ежегодно се вълнуват от интересните и разнообразни видове и истории, които той привлича. Те споделиха и любопитна информация за отличените дървета, за заниманията на дендролозите, и за невидимата и различна връзка на хората с дърветата, когато погледът ни към тях е като към приятели, пазители на съкровени преживявания, източник на живителни сили.

Журито връчи допълнително специална награда „Изборът на експертите“ – за Кривото дърво, растящо в Морската градина във Варна. Предложението за него изпрати петокласничката Никол Гърнева от ОУ „Петко Р. Славейков“. Номинацията бе отличена заради историческата свързаност на вида „Див рожков“ с озеленяването на Варна преди 70 години, неговия специфичен външен вид и преданията около произхода на названието му „Юдово дърво“.

С победата си  Старата черница във Велики Преслав автоматично става финалист в конкурса „Европейско дърво на годината 2021” , където ще представи страната ни в започващия на 1 февруари международен конкурс. Тази година в него ще се включат общо 14 държави, като гласуването ще се проведе онлайн на  www.treeoftheyear.org в периода 1-28 февруари 2021. След двойната победа на черницата у нас, се надяваме тя да набере още по-голяма подкрепа и да се подреди на водещо място сред останалите почитани от хората европейски дървета.

Класиране на финалистите в двете категории,
участвали в онлайн гласуването на конкурс „Дърво с корен 2020“

Класиране в категория „Дърво с корен“:

МястоУчастникГласовеНоминирал
1.Старата черница, гр. Велики Преслав481НЧ „Развитие 1874”, гр. Велики Преслав
2.Бяла черница, с. Звиница, общ. Кърджали323Мухарем Алиосман, с. Звиница
3.Буешкият дъб, с. Петрелик, общ. Хаджи Димово282Мария Мамова, с. Петрелик
4.Старият дъб, с. Телчарка, общ. Джебел233Клуб „Природата – нашият дом“ към СУ „Христо Ботев“, гр. Джебел, с ръководител Айтен Махмуд
5.Старият дъб, с. Габра, общ. Елин Пелин194Стефан Валентинов, с. Габра
6.Питомен кестен, гр. Казанлък158 Стефан Саранеделчев, Петър Марчев, Методи Маринов,
гр. Казанлък
7.Вековен цер, с. Клисура113Марияна Гривева, гр. Самоков
8.Вековни пърнари, с. Калиманци, общ. Сандански25Андрей Ковачев, гр. София
9.Зимен дъб, с. Калиманица, общ. Берковица14Константин Еленков
10.Гръцки орех, с. Чеканчево, общ. Горна Малина7Ваня Димитрова, с. Чеканчево

Класиране в категория „Вековните дървета говорят“:

МястоУчастникГласовеНоминирал
1.Старата черница, гр. Велики Преслав198НЧ „Развитие 1874”, гр. Велики Преслав
2.Вековен цер, с. Клисура, общ. Самоков154Марияна Гривева, гр. Самоков
3.Питомен кестен, гр. Казанлък74Стефан Саранеделчев, Петър Марчев, Методи Маринов,
гр. Казанлък
Конкурс „Дърво с корен” на фондация „ЕкоОбщност” се провежда с подкрепата на
„Асоциация на арбористите в България“ и „Адвенчър нет”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *