Старозагорската опера влиза в топ 10 на европейската надпревара за оперни образователни продукции

Държавната опера в Стара Загора е в топ 10 на оперната надпревара за образователни спектакли, организирана от Асоциацията на европейските филантропи за опера и балет „FEDORA“ – най-престижната европейска платформа, подкрепяща иновации в оперното и балетното изкуство. Концепцията й „Ние сме музиканти“, насочена към създаването на първия в България интерактивен сензорен спектакъл за деца и младежи със специални потребности, беше включена в краткия списък на кандидатите и премина първия кръг на престижното състезание. Заедно с 9 други оперни компании, Старозагорската опера ще се бори за място на финалния кръг, до който ще достигнат само 4 участника, научи ДУМА от Сийка Лапачка, пиар на ДО-Стара Загора.

Проектът „Ние сме музиканти“ ще предостави възможност за приобщаване на деца и младежи с развитийни и поведенчески проблеми, които ще бъдат подкрепени от млади доброволци, психолози, ресурсни учители и оперни артисти в тяхното първо оперно изживяване. Нашето вдъхновение идва от факта, че класическата музика може да повлияе положително на млади хора с разстройства от аутистичния спектър, дефицит на вниманието и хиперактивност, синдром на Даун и други сензорни или емоционално-поведенчески трудности, посочват от трупата. Подобни културни социализиращи дейности не са добре развити в България, а нуждата от тях е голяма и Старозагорската опера има мотивацията да бъде пионер в това измерение. Ако спечели приза на „FEDORA“, идеята ще бъде реализирана в партньорство с Националната асоциация на ресурсните учители, Сдружение „Алтернатива 55“, Международния младежки център в Стара Загора и Фондация „Синдром на Даун“ – Албания.

Надпреварата е изключително оспорвана, тъй като всички 10 избрани концепции до този момент са впечатляващо иновативни. Сред конкурентите на Старозагорската опера са институции от ранга на Кралската шведска опера, Датската национална опера, Виенската опера, операта в Монпелие и съвременни европейски компании като италианската Compagnia Teatrale L’Albero, белгийската Platform-K и други.

В текущата фаза участниците в надпреварата имат възможност да запознаят публиката със своите идеи, които са качени на сайта на платформата „FEDORA“, и да получат нейната подкрепа чрез онлайн гласуване, което ще определи един от четирите финалисти.

Подкрепа чрез гласуване за концепцията на Старозагорската опера може да се даде до 25 февруари на https://www.fedora-platform.com/discover/shortlist/we-are-musicians/360

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *