Туристическият бранш със зов за помощ …

Спешна среща с премиера Бойко Борисов иска туристическият бранш.

Три туристически асоциации –  Обединение „Бъдеще за туризма“ /ОБТ/,  Асоциация на българските туроператори и туристически агенции /АБТТА/ и Българската асоциация на туристическите агенции /БАТА/, са написали писмо до министър-председателя, в което искат да му представят своите проблеми и да потърсят решение.

Най-належащият от тях е създаването на Гаранционен фонд в туризма, който да защитава потребителите в случай на неплатежоспособност на туристическия оператор. Според бранша този фонд ще е спасителен за възстановяване на сектора. Това е особено важно сега, защото наближава 13 март, като до тази дата трябва да бъдат обезпечени клиентите, заплатили пътувания, които не са се осъществили поради пандемията и мерките срещу нея. Туристическите фирми са покрили каквото могат, но оставащата сума от 69 млн. лева е абсолютно непосилна за неработещия бранш.

„Господин Борисов, туроператорите с ужас чакат датата 13 март 2021 г. и нямат полезен ход“, пише в мисмото, което е с копие да министрите на финансите, труда и социалната политика и икономиката.

От ОБТ информират, че идеята за фонда е одобрена, но в бюджета нямало пари за създаването му. Затова трябвало да изчакат да минат изборите.

Ето защо Гаранционният фонд е жизнено необходим, обосновават се от ОБТ:

– България е единствената в ЕС, която няма такъв. ЕК е отправила указания за създавенто му още през 2017 г. В лятото на 2020 г. изтичаше отворената наказателна процедура срещу държавата, но поради Ковид-19 тя се отложи за 2021 г. Така или иначе, през юли нашата държава ще трябва да плати в пъти повече милиони от нужните ни 69 млн. за създаването му.

– Гаранционният фонд щеше да обезпечи клиентите, за които средствата няма да стигнат.

– Освен това Гаранционния фонд ще бъде спосителният пояс за бранша при рестарта. Той ще дава сигурност на клиента, че ще пътува и ще бъде върнат в началната дестинация. Освен това ще се изпълни изискването на Евродирективата за 100% обезпечение на парите на клиентите, а не както досега – само 23-27% от застрахователите. Не на последно място, фондът със своето одитно звено ще прави превенция и защита на бранша от фалити.

„Няма да можем да обезпечим в пълен размер клиентите,  които чакат 1 година парите си. Това ще ни нанесе невероятен удар в бранша – вече има над 100 фирми, които се отказват от лицезите си доброволно, но след 13.03.2021 ще има и такива, които ще бъдат принудени да фалират. От тази игра няма да има печеливши. Всички ще бъдем ударени, едни по-малко, други повече“, казват от ОБТ.

От туристическия бранш молят срещата с премиера да се осъществи до 22 февруари, на която да стане ясно какво ще се случи с туризма ни.

Помощ е потърсена и от вицепремиера Марияна Николова.

 

 standartnews.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *