Читалище поддържа легендата за Пижо и Пенда

Читалище търси ръчно изработени мартеници. „Просвета – 1898 година“ в старогорското село Сладък кладенец обявява конкурс – изложба за изработка на мартеница „Работилница Пижо и Пенда’ 21″. Снимки на красиви ръчно изработени мартеници с кратко описание може да изпратите до 21 февруари 2021 г.  e-mail: [email protected].

„Предизвикайте въображението си и сръчността си, вплетете червено-белите конци с пожелание за здраве, сила и дълголетие“, казват организаторите.

Всички участници ще получат грамоти, а най-сполучливите предложения ще бъдат публикувани на страницата на читалището. Събралата най-много харесвания мартеница ще замени миналогодишния фаворит на стената.

Легендата разказва за младите и хубави влюбени Пижо и Пенда, превърнали се в едни от най-любимите първомартенски образи заедно с Баба Марта. Пижо и Пенда са вдъхновили изработването на многобройни мартенички с техния лик, защото историята на любовта им се предава от уста на уста в народното творчество. Тя става символ на новото начало и възраждащата се пролетна природа.

Пижо и Пенда живели отдавна на територията на нашата страна. Пижо бил хубавец, напет и скромен младеж, който се славел с трудолюбието си и с благия си нрав. Той бил най-личният момък в цялото село. Бил много работлив и никога не се задържал на едно място – вечно помагал на някого и обикалял селото. Затова и бузите му били винаги червени. Пижо се влюбил в хубавицата Пенда още от първия път, когато я зърнал.

Пенда била най-красивата мома в цялата околия. Тя притежавала честна и скромна душа, била добра и много искрена девойка. Косите й били черни, а кожата й била най-бялата, която някой някога е виждал. Пижо бил запленен от нейната красота и я поискал за жена. Пенда също била избрала Пижо за свой спътник в живота.

Така двамата млади вдигнали голяма сватба, на която поканили няколко села, а хората, възхитени от хубавата двойка, решили да ги обезсмъртят в две фигурки – на червен момък и бяла невеста. И до днес Пижо и Пенда ни наблюдават всяка година от мартеничките и ни напомнят, че силата на любовта облагородява човек и го прави безсмъртен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *