БЛИЗО 2000 ДУШИ ПОДКРЕПИХА РАЗКРИВАНЕТО НА ЦЕНТЪР ЗА РЕКОНВАЛЕСЦЕНТНА ПЛАЗМА В ШУМЕН

Отворено писмо с настояване в Шумен да бъде създаден център за извличане на реконвалесцентна плазма чрез плазмофереза изпратиха жители на областта до премиера Бойко Борисов. Писмото е придружено и с петиция, подписана от 1 996 души, сред които лекари в болнична и доболнична дейност, представители на бизнеса и на повечето институции в областта, много преболедували и техни близки и познати, съобщи инициаторът на подписката Симона Красева.

Към момента в Шумен се взима цяла кръв, която се транспортира до РЦТХ Варна за изследване и ако е годна за извличане на плазма, същата се връща обратно, заедно с еритроцитния концентрат, който служи за попълване на резервите в шуменския кръвен център.

От кръвта се извлича най-често една доза плазма, която не е сигурно дали ще спаси и един човек, защото има пациенти, на които се налага повторно преливане. Ако има център за плазмофереза в Шумен, дозите ще бъдат между две и четири, което ще помогне на много повече хора, а времето за което плазмата стига до нуждаещия се ще се съкрати много. Това ще помогне в лечението и на заболелите лекари, защото и за тях се търси плазма”, се посочва в петицията.

Инициаторите посочват и друг аргумент за разкриване на център за извличане на реконвалесцентна плазма – в шуменската болница месеци наред има най-много настанени с Ковид-19, които са потенциални дарители на плазма и ще могат да даряват около 3-4 пъти месечно, докато при кръвта е нужно да минат 2-3 месеца, за да може отново да се дари. Време, през което антителата могат да изчезнат от организма. Създаването на център за плазмофереза в града ще насърчи даряването на плазма, което ще свали част от натиска към здравната система и лекарите на първа линия, се отбелязва в подписката.

Според инициатора на подписката, ако в Шумен има център за плазмофереза, ще има запаси от плазма. Така пациентите с бележка за дарена кръв/плазма в текущия момент, няма да са с приоритет пред тези, които нямат поименна бележка и до всички по равно ще достига лечението.

В петицията се посочва, че ако в Шумен има център за извличане на реконвалесцентна плазма, ще се спести на шуменци организирането на пътуване до Варна, което е свързано и с допълнителни разходи.

Освен това създаването на център за плазмофереза в Шумен ще спести ценен ресурс, защото няма да има нужда ежедневно линейка и екип да ходят до РЦТХ Варна да вземат изписаната плазма, а ще обслужват болните тук.

В отвореното писмо са включени още аргументи разкриването на център в Шумен да се случи възможно най-скоро. Един от тях е, че законът не забранява на болниците (ОТХ-тата) да извличат реконвалесцентна плазма. Тезата, че има нормативна пречка и само петте ЦТХ в страната могат да правят плазмофереза и да извличат плазма е грешно тълкуване на закона, изтъква инициаторът на писмото Симона Красева. Според нея нормативно въпросът е уреден в чл. 19, ал. 1, т.4б от Закона за лечебните заведения (4б. (нова – ДВ, бр. 102 от 2003 г.) вземане, съхраняване, снабдяване с кръв и кръвни съставки, трансфузионен надзор). И уточнява: „Всичко, което трябва да се направи е да се поиска допълване на издаденото от здравния министър разрешение за дейност, като към него се добави „вземане, съхраняване, снабдяване с кръв и кръвни съставки, трансфузионен надзор“, ако вече не е издадено. След това дейността трябва да се регистрира в НЦТХ и така няма нужда да се „променя наредба, което би отнело минимум 6 месеца“.

Според Красева и другата тиражирана пречка за ОТХ Шумен да извлича плазма –  липсата на кадри, също не кореспондира с реалната ситуация.

От Учебната програма за придобиване на професионалната квалификация (специализацията) „хематолог“ става ясно, че се изучава и се държи Колоквиум по „Транфузионна медицина“ и по-конкретно „Трансфузионна хематология. Кръвни групи. Терапевтично приложение на кръв и кръвни продукти. Усложнения. Терапевтична афереза.“ Това означава, че всеки един хематолог от областта може да бъде командирован в ОТХ Шумен, което решава проблема с „липсата на кадри“, категорична е Красева.

Тя информира, че представителите на бизнеса в града са готови да се включат активно във финансовата страна на въпроса, а именно – осигуряване на нужните средства за закупуване на апарати за плазмофереза и всички нужни консумативи.

„Очакваме и се надяваме да получим бърз и положителен отговор! Вярваме, че няма да останете безразлични пред желанието ни Covid-19 да се лекува с реконвалесцентна плазма, пред желанието на шуменци да даряват плазма – тук, в кръвния център и лечението да достига до всички по равно”, се посочва още в отвореното писмо до Борисов. Копия от него са изпратени и до министъра на здравеопазването Костадин Ангелов, изпълнителния директор на ИАЛ Богдан Кирилов, председателя на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски, областния управител на Шумен Стефан Желев и кмета на общината Любомир Христов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *