ВАП поиска информация от Сачева заради скандала с европари в „Красно село“

Върховна административна прокуратура (ВАП) изиска информация от министъра на труда и социалната политика за това, как се разходват европейски средства по мярка „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания – Компонент 3″ във всички райони на територията на София.

Това се случва, след като стана публично известно, че кметът на район „Красно село“ Росина Станиславова и служителите ѝ са присвоили средства по програма за подпомагане на възрастни хора по време на пандемията от коронавирус. В общината започна проверка.

Станиславова даде пресконференция в сряда, на която да се защити и призна, че е получила възнаграждение от над 7000 лева, но по думите ѝ категорично няма присвояване на средства и всичко е законно и заслужено. Общата сума за нея и екипа ѝ била в размер 41 052,60 лв. Междувременно Демократична България снеха доверието си от Станиславова и я призоваха да възстанови сумата.

Днес от ВАП съобщиха, че на основание чл. 145 ал.1 т.1 от Закона за съдебната власт (ЗСВ), Министерство на труда и социалната политика, в чиято структура е Управляващият орган на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси 2014-2020″, следва да уведоми ВАП за това – извършвани ли са проверки на всички бенефициенти по мярка „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания – Компонент 3″, констатирани ли са нарушения на процедурите и какви мерки са предприети във връзка с констатираното.

ВАП следва да бъде уведомена с доклад за извършените действия. В случай, че бъдат установени данни за престъпления и нарушения, ще бъде уведомена компетентната прокуратура.

Още през месец май 2020 г., ВАП започна събирането на информация от съответните държавни институции, свързана с трансформиране на средства от Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) и прехвърлянето им към други програми, с цел подпомагане на борбата с COVID-19.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *