Депутати-социалисти спасиха от изсичане една десета от българските гори

Разкритието за скандалния законопроект, внесен от ВМРО, и предлагащ изсичането на близо 3 700 000 декара гори, което е близо 10% от всички български гори, направи депутатът от БСП Румен Георгиев, член на комисията по земеделие. Осветляването на намерението стана преди няколко седмици в парламента и предизвика остър дебат.

По категоричното настояване на БСП, обаче, днес вносителите от Обединени патриоти оттеглиха предложението, с което близо една десета част от всички български гори, по данни на експерти, в рамките на 2-3 години щяха да бъдат изсечени. Близо 1/3 от тези гори са с възраст над 50 години.

От парламентарната трибуна Румен Георгиев в днешния ден заяви: „Колегата Сабанов обвини и опозицията и Министерството на земеделието, и Агенцията по горите, че не сме разбрали това негово „правилно решение“, свързано с изсичането на горите в Поземления фонд“.

Той посочи и още, че това предложение е в ущърб на държавата: „Мотивите на Министерството на земеделието показват, че с направеното предложение отпада всякакво ограничение за изсичане на дървета в земеделски земи, независимо от площта и броя на дърветата. Тоест – и Министерството признава, че това предложение е антибългарско и не е държавническо“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *