Пак плащат на Доган за студен резерв

От началото на месеца държавата пак е започнала да плаща на избрани тецове за студен резерв, за да поддържат мощности в готовност.  Освен държавните ТЕЦ „Марица-изток 2“ и НЕК, сред получателите на пари са и две частни централи. Това са притежаваната от почетния председател на ДПС Ахмед Доган ТЕЦ „Варна“ и свързваната с Христо Ковачки ТЕЦ „Бобов дол“. Те се класирали след търгове на Електроенергиен системен оператор. Общо за месеца за поддържане на студен резерв са насочени 2 милиона лева, като конкретните суми за получитателите варират от 67 хиляди до над 670 хиляди лева.

През юли в разгара на протестите Бойко Борисов разпореди на енергийния министър Теменужка Петкова студеният резерв да се ползва само при нужда при това само от държавната ТЕЦ „Марица изток 2“.

В търга за резерв за първично регулиране на честотите, проведен на 25 януари, са класирани четири различни оферти, подадени в различни часове. Единият от кандидатите не е класиран, защото е подал по-висока цена за мегават час в сравнение с останалите трима кандидати. От този търг трите класирани фирми ще получат между 64 и 167 хил. лв. Ден по-късно са проведени още два търга – за резерв за автоматично и за ръчно вторично регулиране на честотата и обменните мощности. В първия са класирани всички участници – както държавните компании, така и тези на Доган и Ковачки. От него фирмите ще получат гарантирани плащания между 67 хил. и 504 хил. лв. Във втория има обявен един победител, който ще прибере над 670 хил. лв.

През юли в разгара на протестите с искания за оставки на правителството и главния прокурор Иван Гешев премиерът Бойко Борисов разпореди т.нар. студен резерв да се ползва само при нужда, при това само от държавната ТЕЦ „Марица Изток 2“. „Сваляш студения резерв оттук насетне. Студен резерв, ако ни е необходимо – само държавната ТЕЦ „Марица Изток 2“, каза тогава премиерът на енергийния министър Теменужка Петкова. Още в същия ден от трибуната на парламента Петкова предложи студеният резерв да се възлага след доклад на ЕСО, само при необходимост и само на държавната централа. Ден по-късно в парламента бяха одобрени законови промени, които отменят търговете за студен резерв и дават право на министъра на енергетиката да налага със заповед предоставянето на такъв. Малко преди действията на премиера и Народното събрание Върховната касационна прокуратура се самосезира и започна проверка на предишните действия на държавното обвинение по казуса около ТЕЦ „Варна“ на Доган. В края на януари Върховната прокуратура в Чехия започна разследване на сделката, която доведе до придобиването на ТЕЦ „Варна“ от Ахмед Доган.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *