Близо до морето с картините на Петя Денева

„Брегът и морето си говорят непрестанно. От малка се вслушвам, но единственото, което разбирам понякога, е как брегът се сърди на морето, че откраднало му е дъжда. Другото е красив звук. Сигурна съм, че рибарите могат да говорят езика им и някога отдавна са сключили споразумение с тях да бъдат посредници в преговорите им.“

Обикалям близо до морето с подобни мисли наум и рисувам разкази във въображението си – лодките, рибаря и скалите, слънцето и отблясъците във вълните. Със заровени крака в пръстта и пясъка сричам азбуката на езика Близо до морето и с надежда стрелям с погледа си надалеч към хоризонта на водата. Кога ще успея да те нарисувам и да те разкажа вълна по вълна, с цялата ти загадъчност и дълбочина!?

Но нищо, зaсега оттук ще гледам – през покривите, през дърветата, през сенките на листата на асмата и бялото на бреговете, споделя художничката Петя Денева.

Родена е в Балчик. Това може да обясни всичко, а може и нищо. Зависи накъде и как ще насочим нашия поглед. Обяснява заглавието на тази изложба. Обяснява интимния, почти любовен и многоъглов поглед върху вечната тема „Море“. Oбяснява широкия жанров диапазон на творческо поведение. Но не обяснява магичното излъчване на платната й. Не обяснява категоричното й разпознаване като автор в различните нейни стилистични превъплъщения, освободеността на четката й. За всички тези неща обяснението е, че тя е родена артист. Както и майсторската шлифовка, получена в Академията от нейните Учители. Тя, както и цяло поколение нови художници, родени през 70-те и 80-те, имаха благодатната възможност да се учат в ателиетата на големите Майстори на живописта и същевременно – неограничени възможности да излагат в обилието от частни галерии, посочва галеристката Вихра Пешева.

Изложбата „Близо до морето“ на Петя Денева, която галерия „Астри“ (ул. „Цар Самуил“ 34) показва до 3 април, включва 19 платна, рисувани през 2020-2021 г. Оставам с усещането, че няма неизследван час от денонощието, нито сезон от годината в този цикъл картини. Жегата и маранята допускат дъжда и мъглите, вятърът стихва и покоят на следобедния припек е вечен; дневната глъчка потъва в тишината на нощта. И като че ли са минали години на пребиваване в рибарското селище; усетили сме част от тайните му, дочули сме разговорите в старата къща, получили сме достъп до друга реалност. Но вече е време да се прибираме. Време е да бъдем сами…

Петя е родена през 1981 г. Завършва НУИ „Добри Христов“ във Варна, а през 2006-а – магистратура по живопис в Националната художествена академия. Излага от 2002 г. в редица общи национални и международни изложби, кураторски проекти и конкурси. Първата й самостоятелна изява е през 2007 г. в Градската художествена галерия на Балчик, следват десетки самостоятелни, както и съвместни с Теодора Дончева, изложби в София, Варна, Пловдив, Балчик, Варшава. Стенописните проекти, в които участва от 2005 г., оставят значими следи от нейното изкуство в световни колекции от Истанбул до Лисабон.

Може да се каже, че месец март на тази година е месецът на Петя Денева. В момента, освен самостоятелната й изложба в „Астри“ „Близо до морето“, тя участва и в два кураторски проекта – „Автопортрети в женски род“ и „7х5х3“. Впечатляващо е и е повод за един истински красив и изследователски тур из София, добавя Вихра Пешева.

 

автор:Дума

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *