БНБ пуска монета с лика на Стоянка Мутафова

Българската народна банка  ще емитира над 10 нови възпоменателни монети в следващите три години. Това става ясно от публикуваната монетна програма на централната банка за периода 2021-2023 г. Предстои да бъдат отлети 13 възпоменателни монети, с които да бъдат отбелязани значими исторически събития, годишнини, български традиции, обичаи, както и да бъдат почетени знаменити родни творци.

Само през тази година ще бъдат изсечени пет монети. Четири от тях са с номинална стойност 10 лв., тегло 23,33 г и диаметър 38,61 мм. Първата монета ще е сребърна и ще излезе още този месец. С нея ще бъдат отбелязани 200 години от рождението на Георги Сава Раковски. Може би най-интересната монета през следващата година е тази с лика на Стоянка Мутафова. Тя ще е от серията „Именити българи“ и ще е медна. Тя отбелязва 100 години от рождението на актрисата. През 2022 г. БНБ ще отсече четири монети, две от които ще са сребърни. Едната е на историческа тематика и с нея ще бъдат отбелязани 150 години от рождението на българския революционер Гоце Делчев. Другата е на тема „Екология“ и в нея ще бъде изобразена птицата голям гмурец.

Ще бъдат емитирани и два златни български лева. През 2023 г. ще има сребърна пара с частично позлатяване, посветена на цар Михаил III Шишман. С друг сребърен паричен знак ще се отбележи 125-ят юбилей от освещаването на Желязната църква в Цариград.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *