Бойко Борисов грубо гази закона

БСП сезира Централната избирателна комисия и Съвета за електронни медии за грубото погазване на закона и безогледната агитация на премиера Бойко Борисов. Водачът на „БСП за България“ в 23 МИР Христо Проданов се възмути, че министър-председателят нагло погазва изборните правила и закони, като прави предизборната си кампания, обикаляйки страната с джип на НСО и раздавайки предизборно пари. Редица медии неволно стават съучастници, като отразяват воаяжите му.

Социалистите очакват ЦИК да накаже Борисов за неправомерната агитация. Очакваните глоби за нарушенията варират от 3000 до 15 000 лв. Изпратен е и сигнал до Европейския парламент, до групата на социалистите и демократите там и до ръководствата на международните организации, които ще наблюдават изборите у нас.

Проданов напомни, че по инициатива на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ Народното събрание беше разпуснато в предизборната кампания, за да не може парламентарната трибуна да става арена на политически и предизборен сблъсък. Не му прави чест на министър-председателя, като използва служебното си положение и обществения ресурс, да прави предизборна кампания за сметка на народа, раздавайки пари зад гърба на парламента. Всички видяхме, че нощното шкафче му е достатъчно пълно, и смятаме, че с тези средства Борисов може да поеме предизборната си кампания, а не за сметка на целия народ“, категоричен бе Проданов.

Юрисконсултът на БСП Аглика Виденова обърна внимание, че това не е първата кампания, в която Бойко Борисов нарушава безогледно всички закони и норми, които са плод на 30-годишен преход и борба за демокрация, плурализъм и равенство на всички граждани пред закона. Юристката съобщи, че БСП е изпратила жалби до Централната избирателна комисия и до СЕМ, които би трябвало да санкционират нарушението на изборните правила. По един от сигналите възможната глоба е от 3 хил. до 5 хил. лв, по другия – от 5 до 15 хил. лева.

Левицата изпрати и отворено писмо до медиите, които може би неосъзнато са въвлечени в агитацията на премиера.

Експертът в Международния отдел на БСП Мирослава Гатева съобщи, че за нарушенията на предизборното законодателство от Борисов са сезирани Европейският парламент в лицето на неговия председател Давид Сасоли, ръководителят на групата на социалистите и демократите в ЕП Ираче Гарсия Перес, както и ръководствата на международните организации, които имат отношение към честен изборен процес. Социалистите осъзнават, че няма как те да се намесят в ситуацията у нас, но очакват да засилят вниманието на международните наблюдатели, които ще следят изборите, както и да има политически разговори по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *