БСП дава рамо на бизнеса във Варна

70% намаляване на такса тротоарно право и 50% намаляване на такса смет – тези две предложения внасят тази седмица общинските съветници на БСП във Варна. Мярката е абсолютно необходима след непрестанното отваряне и затваряне на заведенията и загубите, които търпят собствениците на заведения заради хаотичните действия на правителството спрямо тях. Абсурдно е да не работиш, а да плащаш тротоарно право и такса смет. Ако общинските съветници на ГЕРБ не подкрепят тези промени, това ще е ясен сигнал, че ресторантьорският бизнес във Варна не им е приоритет, точно както не е приоритет на цялото правителство, и не ги интересува, че голяма част от тях са изправени пред фалити.  Това бе заявено на среща между водача на листата на БСП Борислав Гуцанов и представители на ресторантьорския бизнес във Варна, на която бяха представени исканията на бранша.

Ресторантьорският и хотелиерският бранш са по очи, заяви Гуцанов и се ангажира освен незабавните мерки на местно ниво, да се погрижи и за предложения, които да бъдат внесени в следващото Народно събрание. Мярката, с която беше намален ДДС на храни и напитки на 9%, трябва да продължи по време на кризата. Гуцанов припомни, че още при гледането на бюджета БСП предложи ДДС за храни да стане 9%. „Това щеше да се отрази благоприятно на много браншове, включително и на ресторантьорския, както и на джоба всеки човек, който отива до магазина за хранителни продукти. ГЕРБ обаче отхвърлиха предложението ни, но само няколко месеца по-късно, когато настъпи кризата, видяха, че е добро и го приеха, макар и само за вашия бранш. Мярката трябва да продължи, докато продължава и кризата“, заяви Гуцанов.

Според председателя на Сдружението на заведенията в България за Варна Марин Сотиров това ще е успокоение за бранша. „В много страни от ЕС част от оборота се поема от държавата в този момент на тежка криза. Това в България не стана за нито един бранш“, даде пример Гуцанов. Ресторантьорите се оплакаха, че дори не смеят да поискат това от властта. Двете страни се обединиха и около искането да се въведат максимални осигурителни прагове по професии, както и веднъж завинаги да се реши въпросът с авторските права – „един откровено лобистки закон, който пълни джобовете на определени хора“. Обсъден беше и въпросът за отпадане на постоянната категоризация на заведенията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.