БСП предвижда 50 млн. лв. за нови минерални сондажи

В предизборната си платформа „БСП за България“ поставя специален акцент на балнео и здравния туризъм, както и на развитието на спа туризма, изтъкна на среща с бранша във Велинград водачът на социалистите в Пазарджишко Пламен Милев. По думите му една от мерките е да бъдат осигурени 25 млн. лв. в общините за организиране на културни, развлекателни, спортни мероприятия, които да привличат туристи. Друга мярка предвижда осигуряването на 50 млн. лв. за нови сондажи на минералните извори и ваучерни програми.

„73 хиляди души останаха без работа в рамките на половин година и много от тях са от хотелиерския и ресторантьорския бранш. Правителството на практика не направи нищо, за да защити туристическия бранш в кризата. За хотелиерството няма компенсации. Правителството не финансира санкциите, които налага. Явно грижата за хората остава за БСП. Ние не ги делим на хотелиери, ресторантьори, притежатели на молове. Всички са граждани на България. Когато ги принуждаваш да правят нещо, трябва да им се отплатиш“, изтъкна Милев.

Водачът на листата подкрепи и недоволството на местните срещу развитието на рудодобива във Велинград. Чистата природа, опазването на българската гора са също наши сериозни ангажименти, увери Милев. Петя Цанкова, Полина Шишкова и Надя Клисурска-Жекова също се включиха в срещата, представяйки акценти от платформата пред велинградчани.

„Инвестициите в екологията са отговорност и вложение в здравето на хората и градската среда. Затова в програмата за управление на „БСП за България“ категорично заляга ангажиментът първите сто града с най-много население в страната и всички курорти с национален статут да имат работеща система за мониторинг и контрол върху качеството на въздуха, който хората дишат“, увери водачът на БСП в област Пловдив Манол Генов. На поредица от срещи в региона той изтъкна, че чистата природа, сама по себе си, и като грижа за местата, където хората живеят и работят, е условие, гаранция и тест за добро управление и отношение към здравето на хората. „Поне два мандата ние от БСП сме били изключително последователни в разкриването на престъпно безхаберие по повод на рискови питейни води и опасни отпадни води, спорни кариери за добив на инертни материали в непосредствена близост до населени места или унищожени реки и престъпно изсечени гори. Хората негодуват системно, а властта на ГЕРБ  се прави, че роса я роси“, изтъкна Генов. По думите му ангажиментът на БСП за зелена икономика не е само стъпка, а комплексна трансформация на цялата икономика, на търговията и дори културата на потребление. Програмата на социалистите предвижда оптимално управление на водите – превенция от наводнения и осигуряване на вода за битови нужди. Заложено е и стимулиране на повторното използване на отпадъчните води за нуждите на напояването и индустрията, ще има и инвестиции за инсталациите за пречистване на питейни води, както и създаване на план за залесяване на обезлесените територии около реките и язовирите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *