Виното: Алкохолът, който подобрява когнитвните функции

Умерената консумация на вино е свързана с по-добро представяне на когнитивни тестове, са установили изследвания.

Проучването проследява 5033 души в Норвегия в продължение на 7 години. Умерената консумация се определя като пиене на вино поне четири пъти в рамките на период от две седмици.

Не е открита връзка между пиенето на вино и алкохолни напитки с подобрение на когнивните  функции.

 

Но изследването открива, че жените, които не пият вино, показват значително по-ниски резултати на тестовете. Учените обаче обясняват, че то не може да изчерпи всички възможни обяснения за наблюдаваната зависимост.

„Положителният ефект от виното… може също да дължи на странични фактори, като например социо-икономическия статус и по-благоприятните хранителни и други навици, свързани с начина на живот.“

С други думи: любителите на виното обикновено са по-заможни, поне в Норвегия. А по-доброто материално положение се свързва с по-добро здраве.

Като се има това предвид, е налице и фактът, че 68 изследвания, обхващащи 145 308 души над 30-годишен период са открили, че консумацията на алкохол е свързана с по-добри когнивни функции. Повечето показват такава връзка при ниски или умерени равнища на консумация.

Смята се, че потенциалните ползи от виното се дължат на антиоксидантите, които се съдържат в него.  Друга причина може да е, че самият алкохол запазва когнитивните функции, като поддържа кръвообращението.

Източник: PsyBlog 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *