Габровският театър с номинация за наградите „ИКАР 2021“

Две седмици след номинирането на „Мечтата на Наташа“ на габровския драматичен театър за наградите „Златен кукерикон 2021“, спектакълът е отличен с нова номинация – за наградите ИКАР 2021.

 

Това стана на онлайн събитие, проведено на 27 март 2021 г. от Съюза на артистите в България (САБ). Всяка година САБ отбелязва постиженията през изминалата година в областта на драматичния и кукления театър, както и в различните изпълнителски изкуства. Кои са носителите на ИКАР 2021 ще бъде ясно на 11 май 2021 г. по време на официална церемония по връчването на националните театрални награди.

 

Актрисата Поля Йорданова от габровската трупа е номинирана в категория „дебют“ за ролята ѝ на Наташа от моноспектакъла „Мечтата на Наташа“ на режисьорката Ана Батева. Тя е носител на наградата „най-добра актриса“ от XII-я Международен фестивал „МоноАкт“ в Печ, Косово през октомври 2020 г. за същата роля.

 

В превъплъщението си на 16-годишна тийнейджърка, Поля Йорданова използва богат арсенал от сценични похвати, за да пресъздаде с много дълбочина и искренност объркания емоционален и мисловен свят на героинята си. Чрез разказа на Наташа режисьорката въвежда зрителите в темите за семейството, възпитанието на децата, липсата на любов и емоционалното осакатяване на подрастващите.

 

Постановката „Мечтата на Наташа“ е създадена по текста на Ярослава Пулинович, която е представител на новото руско драматургично течение. Освен режисьор, Ана Батева е и преводач на пиесата. Автор на музиката е Стефан Здравески, който също е част от трупата на ДТ „Рачо Стоянов“. Фотограф на снимките от спектакъла е Ана Батева.

 

На сайта на САБ зрителите и всички заинтересовани страни могат да гласуват за най-добро представление от всички номинирани за наградите ИКАР 2021 в категориите драматичен и куклен спектакъл. Може да се гласува само за едно представление във всяка от категориите: https://uba.bg/ikar-poll-2021/.

 

По-рано този месец, на 11 март, Сатиричен театър „Алеко Константинов“ обяви номинациите на тазгодишните театрални награди за хумор и сатира „Златен кукерикон 2021“. В категорията „млада надежда“ Ана Батева е номинирана за режисурата на „Мечтата на Наташа“. Официалната церемония по връчването на наградите ще се състои на 7 април 2021 на сцената на Сатиричния театър в София.

 

Публиката в Габрово може да гледа „Мечтата на Наташа“ на 10 април 2021 г., от 19.00 часа на голяма сцена в ДТ „Рачо Стоянов“. В София представлението ще се играе в рамките на Софийския театрален салон на сцената на театър „Азарян“ на 15 април, а след това на 28 април в Националния студентски дом.

     Меглена Златева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *