Георги Гьоков: На 4 април големият сблъсък ще е между ГЕРБ и БСП

ГЕОРГИ ГЬОКОВ по професия е инженер. Бил е общински съветник и директор на Бюрото по труда в Стара Загора. Народен представител в 42-рото, 43-тото и 44-тото Народно събрание. Дългогодишен член на парламентарната Комисия по труда, социалната и демографската политика и неин зам.-председател, а от лятото на 2019 г. – председател на Комисията по взаимодействие с неправителствените организации и жалбите на гражданите. Като кандидат за народен представител в 45-ото НС е водач на листата на „БСП за България“ в 27 МИР в Стара Загора.

„Властта се провали в социалната сфера“

– Г-н Гьоков, с какво са важни предстоящите на 4 април парламентарни избори?

– Те са определяни като най-важните от години насам не caмo зa страната, но и зa развитието нa ЕС кaтo цяло. Интересни са и заради огромното очакване, че най-после ще има пробив в порочния модел на управление на Борисов, който се удържа на власт вече 11 години. Управляващите превърнаха лъжите, агресията и натиска върху бизнеса и хората в своя запазена марка – модела „Борисов“. Въпреки продължителното управление, това се очертава като първия завършен пълен мандат. Не, че не е провал, но удържа до край. И никой не се съмнява, че на 4 април големият сблъсък ще е между ГЕРБ и БСП. ГЕРБ и Борисов вече не са сигурните печеливши, ще им се налага да се борят за първа позиция с БСП и съм сигурен, че ще са големите губещи.

– Защо сте сигурен в това?

– Защото само БСП може да победи ГЕРБ и да донесе очакваната промяна. От дълго време БСП е изправена пред машина за манипулации, за лъжлива пропаганда и обработване на общественото мнение с всякакви методи, но устоя. И в очите и сърцата на хората остана категорична и последователна опозиция на това управление и на модела „Борисов“. Не успяха да ни пречупят нито с примамливи обещания (да припомня в началото на мандата натиска за коалиция и щедрите обещания за парламентарни и министерски постове), нито с ограничаване на финансирането (да припомня за популистката идея за намаляване на субсидията с цел ликвидиране на БСП), нито с опита чрез външен натиск да се създадат вътрешнопартийни проблеми и да ни купят. Всички тези опити се оказаха неуспешни. Целта ни е да сме първа политическа сила. Но не заради самите нас, а заради България и заради всички българи, които имат надежда за справедливост.

– Какви хора има в листите на БСП?

– Листите на Коалиция „БСП за България“ за всички 31 многомандатни избирателни района са силни като присъствие на честни и почтени хора, представители на всички сфери от обществения живот. Доминирани са от юристи, лекари, икономисти, социални експерти, инженери, учени, спортисти, земеделски специалисти, за да излъчат отговорна парламентарна група, която може да твори качествено законодателство, може да се справи с управлението на държавата, с възстановяване на икономиката, с решаване на проблемите в социалната сфера, в здравеопазването, в това число и с коронакризата, в образованието и в спорта.

Тръгваме с позитивна кампания, стъпваме върху четиригодишния си опит като категорична и последователна опозиция. Проблемите са много и ако се задълбочим да ги изреждаме, няма да ни стигнат страниците на вестника.

– Кажете кои са най-важните.

– Най-съществените са ниските доходи, масовата бедност, недопустимите неравенства, отчайващата демографска картина, влошеното здравеопазване, корупцията, зависимата съдебна система, задълбочаващите се регионални различия.

– Казахте, че основната битка ще бъде между БСП и ГЕРБ, но в последните 1-2 години на политическата сцена излязоха и нови формирования, макар и с познати политически физиономии.

– Да, много „нови“ проекти се опитват да се натрапят в политическото пространство, като се заявяват като алтернатива на модела „Борисов“. Но те не бяха опозиция на Борисов, те бяха в коалиция с него, бяха му министри, вицепремиери, бяха избирани с гласовете на ГЕРБ на високи постове, бяха му „патерици“. Убеден съм, че хората са наясно, че единствената опозиция и единствената алтернатива за промяна е БСП и всеки глас против Борисов, даден за някой неустойчив проект, дело на политически инженеринг, всъщност е глас за Борисов. Тъй като тези избори ще са съдбоносни и тъй като на тях се явяват много популистки еднодневки, кресливи партии и коалиции, политиката в България се превръща в шоу! А това не е никак добре. Хубави са лозунги като „120 народни представители“, „1 лев субсидия за партиите“ или „мажоритарен избор“, но какви решения дават за бедността и неравенствата, за демографската катастрофа, за проваленото здравеопазване?

– Да се върнем към приоритетите на левицата. Какви са те?

– Основното е възстановяване на демокрацията и доверието в институциите, възстановяване на нормалните икономически отношения и възможности за всеки. Моето убеждение е, че съвременната икономика изисква държавата да играе далеч по-голяма роля, отколкото досега. Икономика, здравеопазване, доходи, бедност и неравенства, образование и екология – това ще са фокусите в работата на БСП в следващото Народно събрание. И искаме отсега да знаем, да знаят и българите кой ще ни подкрепи в тези приоритети!

– Какви поражения нанесоха на социалното подпомагане, на осигурителната система и на пазара на труда последните 4 години от управлението на ГЕРБ?

– ГЕРБ и Борисов се провалиха в социалната сфера (то в коя ли не се провалиха!), не решиха нито един проблем на българите, не направиха дори плаха стъпка в тази посока. Реално не се направи нищо за решаване на демографския проблем, за преодоляване на огромните неравенства и бедността, за хората с увреждания. Приемаха ударно законодателство, с което се хвалиха, но за ужас на уязвимите групи то се оказа неефективно и неустойчиво във времето.

Ще спомена за още един тотален провал – решенията за пенсионната система. Увеличи се само минималната пенсия, без отчитане на приноса към пенсионноосигурителната система и без адекватно увеличаване на останалите пенсии. Решенията за втория стълб по-скоро объркват хората, отколкото да им дават сигурност. Провали се и компенсирането на различните групи, пострадали от противоепидемичните мерки – не са доволни нито работодателите, нито работниците, нито самоосигуряващите се и дребният бизнес, които най-много пострадаха. Много далеч сме от записаното в Конституцията, че сме социална държава.

– С какво се ангажира БСП?

– С простички неща: данъчни облекчения и подпомагане на работещите родители чрез адекватно подпомагане на семействата с повече деца и данъчни облекчения за тях, безплатни лекарства за децата им, безплатни детски градини и ясли. И за другата уязвима група – пенсионерите, ще трябва  възстановяване на справедливостта между поколенията. Те отдавна чакат преизчисляване на всички пенсии. От 2008 г. насам, когато БСП с голяма решителност направи последното справедливо преизчисляване на всички пенсии, които отбелязаха ръст над 120%, за пенсионерите не е направено нищо стойностно. За да не бедстват 2,2 милиона пенсионери, в тези тежки месеци им се подхвърлят подаяния от 50 лева на калпак. До изборите. Вместо това можеше да се направи преизчисление, което щеше да повиши пенсиите средно с 30 на сто.

Трябва да върнем достойнството и на хората с увреждания, защото гражданските им права и интересите им през последните 11 години са сведени до минимум. Няма реални условия за създаване на държавни социални предприятия, не само „на книга“, за да се гарантира независимост чрез правото на труд и достоен живот и равнопоставени условия на труд.

– От какво се нуждаят хората от Старозагорския регион?

– Много са проблемите и в последните десет години се задълбочиха. Те са свързани с бъдещето на комплекса „Марица изток“ и „Зелената сделка“, „заместващата“ икономика за региона, огромната площ на Летище Стара Загора и пряката й връзка с бъдещето на региона, проблемите в здравеопазването (държавно и общинско, приватизацията му), приватизацията на общинската болница и медицинския център в Раднево, недофинансирането, задлъжнялостта, лошата материална база, проблемите на общинските болници в Чирпан, Гълъбово, Казанлък.

автор:Аида Паникян

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *