Евродепутати с убийствена поправка срещу България в спора й със Скопие

Видни европейски социалисти са съавтори на поправка на резолюция в ЕП, която взема страната на Скопие и осъжда България във връзка с българското вето на започването на преговори за членство на Северна Македония.

Социалистите Таня Файон (Словения),  Тонино Пикула (Хърватия), Марек Белка (Полша) и Андреас Шидер (Австрия), както и зелената Тинеке Стрик (Нидерландия) са автори на убийствена поправка, която би могла да промени смисъла на резолюция на Европейския парламент, имаща за цел да вкара Скопие в правилния път към еврочленството. Автор на прокеторезолюцията е Илхан Кючюк (ДПС).

Поправката осъжда позициите на българските власти и подкрепя “зрелия и балансиран отговор” на Скопие.

Текстът звучи така:

“(Европейският парламент) осъжда неотдавнашните провокативни изявления на български държавни служители по исторически въпроси, свързани със Северна Македония, които противоречат на духа на Договора за добросъседски отношения с България; призовава българските власти да се въздържат от подобни изявления, въпреки продължаващата предизборна кампания в България; приветства зрелия и балансиран отговор на тези провокации от правителствените служители на Северна Македония“.

Безпрецедентно е резолюция на ЕП да осъжда страна членка, едновременно с това подкрепяйки държава извън евросъюза.

Резолюцията, заедно с поправките, ще бъде гласувана в четвъртък.

EURACTIV България разговаря с Петър Витанов, ръководител на групата на българските социалисти в ЕП. Той каза, че българските евродепутати социалисти няма да подкрепят поправката, и че това не е позиция на групата на социалистите в ЕП.

Витанов каза също, че утре (24 март) на заседание на групата на социалистите в европарламента ще разясни българската позиция. Според него, поправката е насочена срещу риториката на лидера на ВМРО и вицепремиер Красимир Каракачанов, но въпреки това е “едностранчива”.

Факт е, че българските власти не успяват да си осигурят подкрепа, нито разбиране в рамките на ЕС за ветото си срещу започването на преговори за членство със Северна Македония. Това важи очевидно както на междуправителствено ниво, така и в Европейския парламент, където досега не са забелязани опити българската позиция да бъде обяснена – нито от управляващите, нито от опозицията, които по този въпрос са единни.

   Източник: eurcative.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *