Иван Иванов: Само БСП може да отстрани ГЕРБ от власт

ИВАН ИВАНОВ е роден през 1975 г. в Шумен. Има магистратура по история в СУ „Св. Климент Охридски“ и по право във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Завършил е Школата за политически мениджмънт във Фрайбург, Германия. Бил е главен юрисконсулт на „Билдинг Строй Експрес“ ЕООД. Преди това е ръководил офиса на „Воинтех“ ЕООД в Шумен. Бил е общински съветник в родния си град в периода 2007-2013 г. Народен представител от левицата в 42-рото, 43-тото и 44-тото НС. Владее английски, немски и руски език. 

 

– Г-н Иванов, БСП обяви, какви реални управленски действия стоят зад предизборното мото на БСП „С грижа за хората“?

– На първо място в нашата платформа е защитата на основните политически права на гражданите. Това означава защита на конституционния ред, връщане на върховенството на закона и на силата и авторитета на институциите.

БСП има реални и конкретни мерки за най-засегнатите от КОВИД-кризата икономически сектори. Предлагаме план за възстановяване на икономиката, който има за цел да подпомогне гражданите, с приоритет на най-нуждаещите се, на малкия и средния бизнес и на родното производство. Предвиждаме мерки за прекъсване на порочния и опасен модел на управление, който облагодетелства богатите за сметка на бедните.

За реформиране на здравеопазването предлагаме премахване на статута на търговски дружества на болниците, а структурата на националната здравна система да стане на регионален принцип. Гарантираме, че при мандат на БСП няма да бъде закрита нито една общинска болница.

Предлагаме пълен преглед на учебните програми, учебното съдържание да бъде съобразено с възрастовите и психологическите особености на децата и да се въведе един учебник по един предмет за всеки клас в цялата страна.

Предлагаме спешно да се приложи пакет от социални мерки за младите семейства, като например еднократна помощ от 6500 лв. за второ и трето дете, еднократна помощ за раждане – 500 лв. при първо дете, 1000 лв. – при второ, и 1500 – при трето дете.

– На практика БСП предлага рестарт на държавата, като започва от най-важното – връщане на демократичната държава.

– Управлението на Бойко Борисов постави демократичността под въпрос, унищожи авторитета на институциите, особено на най-важната от тях – Народното събрание. ГЕРБ принизиха парламента до обикновен гумен печат на правителството. Много е важно в следващия мандат да се възстанови авторитетът на Народното събрание, то да поеме конституционната си функция на генератор на основните политики в държавата и да създава качествено законодателство, подобаващо за страна от ЕС, а не за авторитарна държава от азиатски тип, както е в резултат на управлението на Бойко Борисов.

– Възможно ли е с позитивни и реалистични послания БСП да победи агресивния популистки модел на „кампания от джипката“, с безогледното „раздаване“ и обещаване на народни пари?

– Вярваме, че е възможно. БСП залага на реалния диалог с хората срещу незаконната и порочна практика на Борисов и министрите му да използват държавен ресурс за лични пропагандни кампании из страната. Докато тази нагла злоупотреба с власт се разиграва пред очите на обществото, социалистите са сред хората и чуват проблемите им. Позитивните послания са единственият начин да убедим обществото, че БСП е единствената партия, която има реална възможност да отстрани ГЕРБ от власт, да промени този порочен мутренско-олигархичен модел и да върне държавата към демократичността, като я превърне в мечтаната европейска страна с бъдеще.

– За четвърти път се кандидатирате за народен представител от родния си край Шумен. Какво означава това – отговорност пред съгражданите и желание да продължите поетите ангажименти или разчитате на популярността си в региона?

– Винаги съм гледал сериозно на поетите лични ангажименти към избирателния район. За последните четири години проведох хиляди срещи с избирателите си, поех техните проблеми и ги поставих като въпроси на министрите по време на парламентарния контрол. Очаквам да получим доверието на гражданите и да влезем в управлението, за да започнем да решаваме натрупаните от ГЕРБ проблеми. Само чрез натиск върху управляващите не става, защото те неглижират проблемите и правят всичко, за да ги потулват. Имайки опита като опозиция на властта, ние в БСП знаем кои са болните и критичните точки и как трябва да ги решим в най-кратък срок.

– Преди 4 години посочихте като приоритети в Шуменски регион проблемите с бедността, социалното неравенство, демографската катастрофа, корупцията и растящата престъпност. Успяхте ли нещо да постигнете, като се има предвид, че община Шумен продължава да се управлява от ГЕРБ?

– Тези основни проблеми остават и не са характерни само за Шумен. За последните 4 години социалното неравенство в региона се задълбочи, бедността не намаля, а демографската катастрофа е факт. Положих максимални усилия за решаването на проблема с корупцията. Като резултат от работата ми и след десетки сигнали до прокуратурата за некоректни практики накрая бяха освободени директорите на ВиК, на болницата и на Природен парк „Шуменско плато“. За съжаление, ГЕРБ успяха пак да спечелят властта в община Шумен, и то с купен и корпоративен вот. Със 70 гласа победиха нашия много достоен кандидат за кмет и продължиха лошите практики в управлението на Шумен. Градът е с все така лоша инфраструктура, а гражданите са неудовлетворени от местната власт.

– Какви ангажименти поемате сега пред шуменци?

– Основните проблеми, които правят непоносим живота на шуменци, са замърсяването – на околната среда и на водата, която е и сред най-скъпите в България, лошата инфраструктура и др. Гарантирам, че при управленски мандат на БСП решаването на тези проблеми ще започне. Час по-скоро трябва да се направи преглед на ценовата политика на водата и да се ускорят водните проекти, за да се подобри качеството й. Необходими са държавни инвестиции за масовия спорт в областта, защото в това отношение тя е много ощетена. Държавата трябва да финансира и инфраструктурата, заради тежкото й състояние страдат и хората, и бизнесът.

– С какви кандидати в оглавяваната от вас листа в Шумен смятате да надвиете политическите си опоненти?

– Гордея се, че партийната ни листа е изцяло от местни кадри – утвърдени специалисти и авторитети, до които всеки може да се докосне. Сред тях има юристи, личен лекар, директор на исторически музей, инженери, детска учителка, програмист, икономисти, строители – широка палитра от доказали се в професията си хора. За разлика от БСП, останалите партии заложиха на „парашутисти“ за водачи на листите, които хората не познават и нямат достъп до тях дори и по време на кампанията.

– Като активен член на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в Народното събрание сте критикували политиката и законодателството на ГЕРБ в тази сфера, застъпвайки тезата, че е нужен нов Закон на МВР. Ако БСП влезе в управлението, какво ще реформира в сектора?

– Много е важно служителите на МВР – най-вече изпълняващите на терен патрулна дейност и охрана на обществения ред, да имат сигурност, предвидимост и гаранции за кариерно развитие. Това може да стане със сериозен диалог с техните представители и изработване на изцяло нов Закон за МВР, отговарящ на съвременните условия за борба с престъпността и осигуряващ нормални условия на труд и регламентирано заплащане.

Незабавно трябва да се прекратят политическите вмешателства в работата на МВР, което е практика на ГЕРБ от времето на Цветан Цветанов. Политическото менторство осакати системата и демотивира криминалистите. Професионализмът трябва да е водещ при реализацията на кадрите.

Спешно трябва да се закрие създадената от ГЕРБ и дублираща НСО куха структура за охрана, направена за комфорта на Борисов и обкръжението му, която генерира излишни разходи и създава напрежение в системата.

В новия закон трябва ясно да залегне и борбата с битовата престъпност в малките населени места – проблем, с който ГЕРБ от 12 години обещава да се справи, но не го прави. Това означава нова полицейска карта с повече районни полицейски участъци към селата – с постоянен жандармерийски състав и транспортна техника. Постоянният пост трябва да отговаря за не повече от три села.

Нужна е адекватна подготовка на кадрите на МВР за постигане на пълноценно и обективно разследване на престъпленията. На преден план трябва да се изведе борбата с битовата престъпност, за да се чувстват сигурни хората. Иначе ще останем с характерните за ГЕРБ шумни акции, които ще бъдат запомнени с това, че завършват катастрофално в съда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *