Илияна Йотова: Цинизъм е да забраняват тържествата на Шипка

Вицепрезидентът Илияна Йотова определи като цинизъм забраната за провеждане на празничния ритуал за 3 март на връх Шипка по случай Освобождението на България. „Не можем да отидем на Националния си празник на връх Шипка, на открито, където хората могат да пазят дистанция и да се създаде организация. На този фон се отварят заведения“, възмути се Йотова в тв интервю. Тя разкритикува и пълния хаос с ваксинационния план на правителството.

Острата реакция бе провокирана от петъчното решение на габровската кметица Таня Христова да отмени планирания църковно-военен ритуал, както и организирания за гражданите автобусен транспорт до Шипка. Кметицата на ГЕРБ се оправда с писмо от главния държавен санитарен инспектор д-р Ангел Кунчев, в което той препоръчвал да не се провеждат мероприятия заради увеличените случаи на коронавирус в страната. В същото време обаче правителството и здравните власти отварят заведенията.

Решението за отмяната дойде изненадващо, малко след като президентството съобщи, че държавният глава Румен Радев отново ще се включи в честванията на Шипка на 3 март, където планира да произнесе слово, да приеме почетния строй и да поднесе венци. Държавният глава и тази година няма да се съобрази със забраната и ще почете на Шипка падналите в Освободителната война. Парламентарната шефка Цвета Караянчева също смята да се качи на Шипка и да участва в масовите чествания в Габрово.

автор:Дума

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *