„Киномания“ почита Федерико Фелини

100 години от рождението на знаменития режисьор Федерико Фелини се навършиха през 2020 г., а цял свят отбеляза юбилея му с различни инициативи. Екипът на „Киномания“ също ще почете годишнината му, като покаже пет негови филма, научи ДУМА от Вера Банчева, експерт връзки с обществеността на НДК.

При противоепидемични мерки, важащи до 31 март, обявените прожекции от програмата на фестивала през април остават непроменени; билетите се продават на касите на НДК и онлайн на tickets.ndk.bg. Eксклузивната прожекция на филма „Ханът и империята“, предвидена за 31 март, се премества на 12 април от 19.30 ч. в зала 1 на НДК. Всички закупени до момента билети важат без презаверка, а прожекцията ще е сред специалните събития в програмата на „Киномания“.

Още на 1 април панорамата започва по традиция с ретроспектива на именит режисьор – една седмица преди официалното откриване на фестивала. Между 1 и 6 април зрителите ще видят шедьоврите на Фелини „Казанова“, „Сладък живот“, „Осем и половина“, „Рим“ и „Сатирикон“. Всички филми ще са с прожекции в кината „Люмиер“ и „Одеон“.

В рамките на „Киномания“ ще бъде представен и „Фелини на духовете“ на режисьорката Селма Дел’Олио – специална документална продукция, създадена по повод юбилея на великия режисьор, която проследява търсенията му в посока на спиритичното, мистериозното и езотеричното.

„Казанова“ представя великия любовник като ужасяваща личност, достойна за съжаление. След секс скандал той се озовава в затвора, но бягство в Париж му осигурява нови сили за живот. Филмът е с участието на Доналд Съдърланд и е с „Оскар“ за костюми и „БАФТА“ за сценография и костюми.

Отново с „Оскар“, но в категорията за чуждоезичен филм, е „Осем и половина“ с участието на Марчело Мастрояни, Клаудия Кардинале, Анук Еме и Сандра Мило. Филмът е за прочут режисьор, потърсил покой и усамотение в престижен балнеоложки курорт, където действителност и въображение се смесват в ума му.

„Оскар“ за режисура и „Златен глобус“ за чуждоезичен филм печели и „Сатирикон“, вдъхновен от творбата на Петроний. В нея той бичува упадъка на Древния Рим с безжалостната си, остроумна ирония.

На емблематичния „Рим“, също награден със „Златен глобус“ за чуждоезичен филм, ще може да се наслади публиката на „Киномания“. Жизнерадостен и изпълнен с въображение, филмът е портрет на Вечния град в различни периоди от живота на самия режисьор.

„Сладък живот“ е друго забележително произведение на големия майстор. Той е с участието на Марчело Мастрояни, Анита Екберг, Анук Еме и е отличен със „Златна палма“. Историята се завърта около неуспелия литератор Марчело, който, заедно с фоторепортера си, работи за жълт вестник и се потапя изцяло в „сладкия живот“ на светски, кинаджийски, интелектуалски Рим. Именно от филма се ражда думата „папараци“, която придобива изключителна популярност.

Фелини е автор на 24 филма и има „Оскар“ за цялостно творчество (1993). За него (по повод участието си в „Осем и половина“) Клаудия Кардинале казва: „Висконти ми даде крила, но Федерико ме помири с мен самата.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.