Луната си има опашка

Луната има кометоподобна опашка от милиони натриеви атоми, която изпраща лъчи по Земята, съобщи „Фокс нюз“. Когато до лунната повърхност достигне слънчев вятър, ултравиолетови фотони и метеорити, освобождават се атоми, които оформят „дълга кометоподобна опашка“ в обратната посока на Слънцето, твърдят астрофизици от Бостънския университет.

Опашката е невидима с невъоръжено око – слънчевата светлина, която се отразява от лунната повърхност, вероятно е по-ярка милион пъти. Тя обаче може да бъде забелязана с чувствителни камери с филтри за оранжевата светлина, излъчвана от натриевите атоми.

Наземни спектрографи са засекли натриевите атоми в разредената атмосфера на Луната още през 1998 г. Нови данни, събрани с камера на обсерваторията в Ел Леонсито, разкриха подробности за формата на явлението. Петното е по-ярко по новолуние в точката на орбитата, която е най-близо до Земята.

Бостънският университет разполага с глобална мрежа от подобни камери, които са се оказали идеални за изследване на натриевото лунно петно, или натриевата опашка на Луната, защото работят постоянно, уточни съавторът на изследването д-р Люк Мур.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *