НАП пусна попълнените данъчни декларации

Предварително попълнените декларации за облагане на доходите на физически лица са достъпни от вчера на портала за е-услуги на приходната агенция. Потребителите, които имат персонален идентификационен код или квалифициран електронен подпис, вече имат достъп до въведената информация за получени от тях доходи от трудови правоотношения, граждански договори и хонорари, доходи от наем, получени суми от наложени платежи от продажби в интернет и информация за продажба на моторни превозни средства, които са били собственост на декларатора повече от 12 месеца. Преди да потвърдят попълнената декларация, е необходимо потребителите да я прегледат внимателно, да я допълнят или коригират, ако това е необходимо, съветват от НАП.

Над 75% от декларациите съдържат само две приложения – за трудов доход и хонорари, които вече са предварително попълнени, така че могат да бъдат прегледани и потвърдени, поясни говорителят на НАП Росен Бъчваров. По думите му повечето хора няма да имат затруднения да прегледат и потвърдят тези данни.

В тазгодишните декларации за продажбите в интернет трябва да се направи преценка дали става дума за търговия или за продажба на лични вещи. Ако човек види данни за наложен платеж, трябва да прецени дали е продал лични вещи – мобилен телефон, телевизор, фотоапарат или колело, например. Тогава тези данни могат да бъдат премахнати с натискането на един бутон. Трием ги, когато продаваме личните си вещи. Ако обаче търгуваме и се занимаваме с това системно, по занятие, купуваме, за да препродаваме, тогава отнасяме тези данни в съответното приложение на данъчната декларация и плащаме данък, поясни Бъчваров.

Друг нов момент в данъчната кампания тази година са данните за продажби на автомобили, които са били собственост на декларатора по-малко от година. НАП разполага с такава информация от Пътната полиция, затова и данните са налични в декларациите. Данък се дължи в случаите, когато продажната цена е по-голяма от покупната.

Всяка предварително попълнена информация в данъчните декларации може да бъде коригирана – да бъде изтрита, да се допълва, уточни говорителят на НАП. Според него над 90 на сто от хората одобряват предварително попълнените данъчни декларации. Миналата година също толкова от декларациите на физическите лица са били подадени по интернет. Издаването на ПИК за електронен достъп до услугите на приходната агенция е безплатно, припомни Бъчваров. Заради Великденските празници крайният срок за обявявяне на доходите тази година ще бъде 5 май, а не 30 април.

За подкрепата на бизнеса с оборотен капитал като антикризисна мярка, която бе възложена за изпълнение на агенцията, Росен Бъчваров посочи, че това е непривична роля на НАП, но в момента „нещата се движат доста интензивно“. Отказите са между 7 и 8 процента

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *