На 200 места в София ще поставят агитационни материали за изборите

Началник-секторът на „Контрол на рекламната дейност“ в Столичния инспекторат Иво Пенев каза за БГНЕС, че със заповед на столичния кмет Йорданка Фандъкова са определени 200 места, на които кандидатите могат да поставят агитационни материали. Това са т.нар. „гъби“, афишни табла, трафопостове и др. Сред интересните места, определени за поставяне на рекламни материали са павилион за вестници и списания в „Лозенец“, намиращ се пл. „Велчова Завера“, клубът на пенсионера в „Иван Вазов“ и недостроена общинска къща в с. Мърчаево.

„Най-много места за поставяне на агитационни материали има в район „Панчарево“ – 25; в район „Кремиковци“ – 18 и в район „Подуяне“ – 15“, посочи Пенев.

По думите му с изненада установил, че най-малко такива места са предвидени в район „Люлин“, който е най-големият район. Местата там са само две и се намират на ъгъла на „Сливница“ и „Филиповско шосе“ и на „Царица Йоана“ с „Асен Николов“.

В район „Красна поляна“ пък местата са три.

„Агитационни материали може да се поставят и на витрини в заведения, но с изрично разрешение от собственика на обекта. Агитационният материал задължително трябва да е поставен от вътрешната страна“, уточни Пенев.

Той припомни, че е забранено използването на герба, знамето на България или флага на чужда държава.

„Не може да се използват и спирките на градския транспорт, както и колите му, паметници, дървета и електрически табла“, посочи още той.

Иво Пенев обясни, че при нарушение на заповедта и установяване на поставени агитационни материали на нерегламентирани места санкция за нарушителя е премахване на материалите.

От думите му стана ясно още, че в седем дневен срок, след края на изборите, партиите и коалициите трябва да премахнат доброволно материалите си, като това включва и билбордовете. А тези които не ги премахнат в този срок ги грози глоба между 1000 и 5000 лв.

„На последните избори сме наложили санкции на пет партии и коалиции за неспазване на седемдневния срок на обща стойност от 10 200 лв“, посочи той.

Пенев увери, че по време на предизборната кампания, а и след това, Столичният инспекторат, ще следи за спазването на заповедта на кмета на София и при установени нарушения ще предприема необходимите действия, за да бъде санкциониран нарушителят. /БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *