НВИМ получи наградата „Музей на годината“

Националният военноисторически музей получи голямата награда на Сдружение „Български музеи“ в най-престижната категория „Музей на годината“. Жури в състав доц. д-р Людмил Вагалински (археолог, дългогодишен директор на Националния археологически институт с музей – БАН), д-р Светла Казаларска (културен антрополог), Весела Ножарова (изкуствовед и куратор), д-р Николай Тодоров (директор на РИМ – Силистра) и д-р Екатерина Цекова (директор на Националния политехнически музей) определи носителите на наградите за 2020 г.

 

НВИМ е отличен за най-новата си експозиция „Армията във време на промени“. Това е поредното признание за целия екип на НВИМ и то в годината, в която музеят отбелязва 105 години от създаването си. Тази награда е особено ценна за музея не само защото е дадена от колеги, които в най-голяма степен са съпричастни към предизвикателствата, пред които всекидневно е изправена музейната гилдия, но и заради оценката, дадена на музея в тези трудни за всички културни институции времена. Призът доказва, че въпреки периодичното затваряне заради пандемията, НВИМ продължава да предлага качествени иновативни проекти, умело бяга от стандартната и понякога монотонна музейна интерпретация и така превръща посещението на музея в изживяване, посочват Славея Сурчева и Ралица Досева.

За пета поредна година Сдружение „Български музеи“ отличава музейни институции за приноса им в съхраняването и популяризирането на културното наследство на страната ни, се съобщава в сайта на сдружението. Наградите „Наследство“ на Сдружение „Български музеи“ са учредени през 2016 г. и са първите институционално установени отличия, които служат за отбелязване на най-добрите практики в музеите за предходната година.

В категорията „Образователна инициатива“ е отличен проектът на Регионалния исторически музей „Акад. Йордан Иванов“ в Кюстендил „Децата и Музея II. История и традиции от детските ръце“. В категорията „Събития и работа с публики“ призът е присъден на Регионалния етнографски музей на открито „Етър“ за „Празник на пестила“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *