Николай Николов: Столичната община се опитва да си измие ръцете от скандалите

автор:Деси Велева

 

 

НИКОЛАЙ НИКОЛОВ е роден на 25 април 1987 г. в София. Дипломирал се е като бакалавър по „Финанси“ във ВУЗФ и е магистър по „Управление на човешките ресурси“ от УНСС. Завършил е Българското училище за политика „Димитър Паница“. Работил е като статистик-аналитик в социологическа агенция. От 2015 г. е общински съветник от БСП в Столичния общински съвет. Зам.-председател е на Комисията по международно сътрудничество и туризъм, европейски програми и проекти, член е на Комисията по устройство на територията, архитектура и жилищна политика и на Комисията за децата, младежта и спорта. Секретар е на групата съветници от БСП в СОС. 

 

– Г-н Николов, в рамките на около месец Столичната община попадна под прожекторите с три големи скандала – пропадането на метрото, трагичния инцидент в район „Триадица“, съмнителния случай с облагодетелстване на кмета на район „Красно село“. На какво се дължи тази „злощастна“ поредица?

– Това не е лош късмет, а резултат от стила на управление на ГЕРБ. В Столичната община вече 12 години е на власт Йорданка Фандъкова. Ако включим и четирите години на Бойко Борисов на „Московска“ 33, излиза, че 16 години там цари такъв модел на управление. Той е характерен с некачествени ремонти за големи суми, които никой не знае къде потъват. Избират се определени фирми, а резултатът от работата им виждаме всички. Другият кардинален проблем на това управление е липсата на контрол.

– Управленски дефицит или лошо стечение на обстоятелствата стои в основата на тежката авария в новия трети метродиаметър? 

– Както чухме, за управляващите в основата на проблема са подпочвените води. Само че това се знае от всеки и обстоятелството трябва да е предвидено. Затова оправданието е несъстоятелно. Фирмата изпълнител обаче е взела 30 милиона лева, за да направи 630-метровия двупътен тунел между станция „Хаджи Димитър“ и жп гара „Подуяне“. Няма гаранция, че ремонтът на пропадналия участък ще е качествен, а никой не казва и кога ще бъде готов – сигурно до второ нареждане. Какво излезе сега? Дори метрото, с което се хвалеха Борисов и Фандъкова като голямо постижение на управлението им, е провал. Фарсът продължава и в момента със забавянето на пуска на строящи се все още метростанции като тази в „Овча купел“.

– Пикът на скандала премина, но виновници не се намериха. Отговорни няма, наказани – също. Ще бъде ли размита отговорността и по следващия казус, който завърши трагично – момче почина от токов удар в „Триадица“, а институциите продължават да си прехвърлят папки с документи? 

– Бяхме свидетели на нещо недопустимо в европейска столица. Освен че самият престъпно небрежен инцидент и причините за него са потресаващи, още по-поразително е бягството от отговорност. Дни наред гледаме как се показват бележки, документи, разрешителни, актове, които имат за цел не толкова да изяснят ситуацията, а само да прехвърлят вината на друга институция.

Главният архитект е едната страна – той разрешава схемите за разполагане на преместваемите обекти, и затова от БСП поискахме спешното му изслушване. По-късно чухме оправданията и на районния кмет на „Триадица“ Димитър Божилов, чиято администрация организира конкурсите за павилионите. Третото, което поискахме, бе изслушване на Столичния инспекторат. Неговият дългогодишен началник Веска Георгиева има 300 служители, които трябва да упражняват контрол. Очаквахме и представител на ЧЕЗ да изложи своята позиция. За нас като общински съветници и за Столичната община като институция беше много обидно отношението на електроразпределителното дружество. Нито един човек от него не откликна на поканите да се появи на заседанията на комисии към СОС. Те само отговориха с писмо, че нямат вина, което е безумно.

Следващата важна институцията, която също мълчи, е болница „Св. Иван Рилски“. Искаме да видим какви са договорните отношения на ръководството на лечебното заведение със собственика на преместваемия обект, разположен на негова територия. Оттам обаче засега мълчат в очакване на резултатите от всички назначени проверки.

Около временните павилиони и подвижни колички има и друг проблем. Те се дават от общината на изключително ниски наеми и след това се преотдават на други търговци за по-високи суми. Така посредникът, сключил договор с общината, излиза на печалба.

– Къде са виновните в този случай – на върха на пирамидата – Столичната община, или по-надолу – чиновниците в районната администрация, собствениците на незаконните обекти? 

– Удивен съм, че още в първия момент г-жа Фандъкова се опита да прехвърли цялата вина на районния кмет, който е от „Демократична България“. Всички институции без болницата са под шапката на кмета на Столичната община. Няма как тя да казва, че няма нищо общо. По-късно стана ясно, че документи по казусите са подписани от предходния районен кмет Николай Терзиев, който бе избран от ГЕРБ. Дали Йорданка Фандъкова щеше да говори по същия начин, ако районната администрация сега се оглавяваше от техен представител? Сега се опитват да си измият ръцете и да прехвърлят цялата вина на „Демократична България“.

– Около този случай продължават да излизат детайли, които говорят за дълбоки проблеми с контрола и отговорността в общината.

– Всички по веригата са виновни и всички трябва да си понесат отговорността. Досега не виждам намеци, че могат да последват оставки след тази на главния архитект на района Иван Шишков. Иска ми се да има и още, но съм убеден, че няма да има.

Единственото позитивно от целия случай е, че сега ще започнат сериозни проверки на преместваемите обекти и контрол за разполагането и експлоатацията им. Защо в европейска държава чакаме да стане трагедия, за да се задействаме и да започнем да работим?

– В този случай ГЕРБ се разграничиха от районната администрация, която не се управлява от тях. В същото време следващият голям скандал отново се заформи около районен кмет на „Демократична България“ и централната администрация пак се защитава, като напада.

– По него са важни резултатите от проверките, които се правят. На този етап е трудно да се каже какво е ставало в администрацията на Росина Станиславова. Видяхме нейната позиция, около която има освен въпроси, свързани със законността, и такива за морално-етичната страна. Дори да е законно да се самоназначиш като ръководител на проект, не е морално във време на епидемия да си начислиш каквито и да е суми.

Самата кметица реагира неадекватно на възникналата ситуация. Тя бе извикана да даде обяснение по жалба на гражданин пред комисията по финанси, яви се, но отказа каквато и да е информация. Вместо това се впусна да разпитва дали жалбата е анонимна, откъде идва и да обвинява опонентите си в политическа атака срещу нея.

Другата тема, по която бе атакувана в последно време същата кметица, е за нулевото усвояване на суми, предоставени на районните кметства за инфраструктурни обекти. Няма как да не бъде нападната тя за нещо, за което всички се борим – по-голяма децентрализация и повече пари за кметствата. А резултатът от нейната работа в това отношение през миналата година се оказа никакъв.

Имам преки наблюдения за управлението на района и знам, че в момента преписки и доклади се бавят с месеци. Хората чакат отговори, а не ги получават. Заради пандемията кметството на „Красно село“ е запечатано. Единственото звено, което работи добре, е патронажната грижа, затова е много неприятно това, което става около нея. Но, за да се стигне дотам партията, която я е издигнала, толкова бързо да си оттегли доверието, значи има нещо съмнително около управлението на Росина Станиславова. Вече и хората от района започват лавинообразно да оттеглят доверието си от нея. Те търсят обяснения защо не се изпълняват предизборните обещания. Станиславова няма да си подаде оставката според мен, въпреки натиска. Остава да чакаме резултатите от започналите проверки.Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *