Нинова: Нашата кауза е демографски стабилна, здрава и образована нация

Начинът, по който Борисов управлява от джипката, е против морала и нормите на правене на политика. Имаме аргументи да твърдим, че изборите няма да бъдат честни. Всички видяхте ситуацията с оранжевите маски и броенето им след гласуването в Мъглиж миналата седмица. И всичко това за определен брой гласове. Това коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова в предаването „Лице в лице“ по БиТиВи.

Искаме да спечелим изборите, за да си реализираме програмата, да може тя да даде своя резултат. Нашата кауза е демографски стабилна, здрава и образована нация, която прави модерна икономика, има високи доходи и живее в справедлива и честна държава, подчерта Нинова.

През последните 4 години ние досега – не само на думи, а и с действия в парламента, провеждахме нашите политики под формата на различни законодателни инициативи, внасяне на закони. Но очевидно е, че такава политика може да се провежда, когато управляваш държавата и имаш мнозинство, коментира още лидерът на левицата.

За тези 11 години се разгради държавността и се обезсмислиха институциите. Направи се така, че целият обществен живот, животът на много групи български граждани, да зависи от волята на един човек, а не да се упражнява от институциите и да стъпва на принципите на държавността. Това е абсолютно против морала и против начина на правене на политика, категорична бе Корнелия Нинова.

Тя добави, че това не е начинът на правене на политика – да зависи от един човек, когато му хрумне или в зависимост от ситуацията. Защото, обясни Нинова, това не променя живота на хората дългосрочно и стратегически.

Нинова заяви, че при евентуално управление на БСП процент от събраните данъци на гражданите ще останат в общината за тях. За да знае човек, че като си плаща данъците, тези пари се връщат на неговата улица, а не да стоят и да зависят кога някой министър или министър-председател ще реши да мине с джипката и просто да ги уважи предизборно.

Лидерът на БСП коментира и ситуацията с епидемията от ковид у нас.  Според нея от една година сме свидетели на огромен хаос. Не можеш на 1 март да кажеш „отваряме всичко”, а само една седмица по късно – „затваряйте отново”. Да кажеш „отваряме зелени коридори за ваксини”, хората се наредили на опашки и после „няма ваксини, връщайте се”. Да кажеш на личните лекари „правете списъци, елате, ще ви дадем ваксини” и да няма ваксини”, категорична е Нинова.

По думите ѝ този хаос, противоречия и непоследователност в мерките доведе до провал в управлението на кризата с пандемията от COVID-19.

Корнелия Нинова критикува и действията на парче на кабинета. И посочи, че за преизчисляване на пенсиите, например, са необходими 1,2 млрд. лв., а днес Борисов се е похвалил, че е дал един милиард за добавки на пенсионерите преди изборите.

Лидерът на социалистите посочи няколко начина за справянето с корупцията. Първото нещо е законодателството. При управлението на ГЕРБ корупцията се залага в законите и става безнаказана. Затова първата стъпка е изчистване на законодателството от лобистки текстове, които обслужват определени хора или групи – корупционни. Чисти закони с грижа за хората, а не за определени лобита и групи, обясни Корнеля Нинова.

Второто са органите, които прилагат законите. Тук нашата програма предвиждаше, внесохме, сега отново ще го актуализираме съвсем друга структура и начин на управление на Комисията за конфликт на интереси и отнемане на незаконно придобито имущество, закриване на Специализирания съд и Специализираната прокуратура, които бяха създадени като извънредни органи. Защото сега има актове на прокуратурата, които не подлежат на никакъв контрол – веднъж издадени, те са окончателни, разясни още Нинова.

автор:Дума

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *