Опит за край на This is A Man’s World в живописта

„Да, в този мъжки свят ние даваме път на дамите” – с тези думи д-р Райна Дамяни се обърна на 4 март към присъстващите в Музей-галерия „Анел” над 100 почитатели на живописта, които откриха за себе си чувствения колорит на 6 съвременни художнички. С изложбата „Нежни отрязъци” се прави опит да се пренесе фокусът на ценителите и на широката публика към един нов проект. Сдружение „Фонд за изкуство и култура – Ангел Симеонов” реализира идеята си „Жените в изкуството” чрез няколко изложби. През февруари беше показана иновативната техника на Анжела Минкова-Габриел.
А сега в новооткритата експозиция „Нежни отрязъци“ участват Албена Щениовска-Еглофф, Елица Матеева-Паскинс, Десислава Денева-De.De, Цветелина Русалиева, Анжела Минкова-Габриел и Райна Стоймирова. За тяхното творчество д-р Райна Дамяни споделя: „Тези художнички не просто „украсяват”, те са изключителни авторки и са достойни да бъдат колекционирани у нас и в света. Творбите им са различни, но те не се конфронтират. В основата им лежи любовта! Повечето творби са нови и разработени в унисон с темата. „Нежните отрязъци“ не е особено сложна метафора, напротив, темата е по-скоро видима за очите, сетивата, отколкото подложена на философски и естетически анализи. В експозицията могат да бъдат видени 41 платна, пренасящи ни през брегове, хоризонти, светове на и под морското равнище, пейзажи, наситени с цветове, цветя, емоции, отрязъци живот. Картините образуват свое собствено вътрешно пространство, с ярки и чувствителни примери за абстракция, експресивност, импресия, магически реализъм; композиции, в които зрителят ще открие и човешката фигура, изведена като „нежен отрязък“ в живописното битие на художника”.
Гостите бяха посрещани лично от собственика на галерията Ангел Симеонов – поет и колекционер. На вернисажа, продължил три часа, бяха купени няколко творби, а сред гостите бяха известни колекционери, художници, писатели, учени. За да поздравят художничките, бяха дошли проф. Валери Стефанов – председател на Съюза на българските колекционери, проф. Чавдар Попов, проф. Александра Куманова, политикът Георги Димов, проф. Валентин Старчев, Николай Янакиев и др.
Експозицията ще е на разположение на ценителите до 30 март на адрес бул. „Тодор Александров” 14, София.
Анжела Димчева