Правителството оценено с „тройка“

Гражданите оценяват работата на кабинета „Борисов 3“ за януари със среден 3,26, показва последното проучване на агенция „Медиана“. Според созиолозите ниската оценка се дължи на несправянето с коронакризата и заразата, хаоса с ваксинирането и силното желание за промяна във властта. 51% от избирателите не искат ГЕРБ да управлява повече, само 21 на сто ги искат още във властта, сочи допитването.

Гласовете за промяна обаче са силно разпръснати, докато привържениците на статуквото са плътно обединени около ГЕРБ и силно мотивирани да гласуват, отбелязват анализаторите. Засега основната опозиционна формация БСП не може да се възползва от нарасналия негативизъм към управлението.

Засега само 4 партии влизат в парламента: ГЕРБ с 27,5%, БСП – 24,2%, „Има такъв народ“ – 15,2% и ДПС с 10,7%. Още 4 формации имат реални шансове да преодолеят 4-процентовата бариера: „Изправи се! Мутри вън!“ – 5%, „Демократична България“ – 4,2%, ВМРО – 4% и коалицията НФСБ-Воля – 3,1%. От изборната активност обаче зависи дали парламентът ще е 4 или 8-партиен. Засега 61% заявяват, че твърдо ще гласуват, 22% се колебаят, а над половин милион гласоподаватели още не са избрали за кого. Каква част от хората ще се явят пред урните ще зависи от пандемичната ситуация към датата на вота.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *