Прогнозират хаос с вота

Хаос и проблеми при провеждането на изборите прогнозират експерти и наблюдатели. Един от основните проблеми може да се окаже намирането на кандидати за подвижните избирателни секции, които ще обслужват очакваните над 100 хиляди болни, карантинирани и контактни гласоподаватели. За проблем с формирането на секциите признава пред „Сега“ говорителката на ЦИК Таня Цанева, подобно предупреждение отправи преди време и бившият член на комисията Цветозар Томов. От предизборните щабове на основните формации се оплакват, че заради пандемията срещат трудности по излъчването на свои представители и в стандартните секционни избирателни комисии (СИК). Проблем може да се окаже и изискването за измерване на температурата на членовете в началото на изборния ден. Ако безконтактният термометър отчете над 37 градуса, секцията ще остане с по-малко членове и ще се наложи спешно да се търси заместник. Заради всичко това преди около месец ЦИК свали изискването за минимум членове в СИК от 5 на 3.

Различният и доста сложен протокол с изборните резултати ще причини хаос и бедствие, прогнозира шефът на „Информационно обслужване“ проф. Михаил Константинов. Полина Витанова, секретар на 23 РИК в София, коментира, че всички стъпки по преброяването в СИК ще отнемат минимум час и половина, после идва голямото чакане над 40 часа, за да се предадат протоколите. От ЦИК обаче отхвърлили проекта за опростяване на изборните книжа. „Опитът ни от предишни избори показа, че този тип хартиено-машинен протокол, дълъг на места до 20 страници, е труден и приблизително 8 от 10 СИК правят грешки в него“, коментира Мария Георгиева от 24 РИК в столицата. Притеснението и на двете представителки на изборната администрация е, че членовете на СИК няма да са добре обучени за гласуването с машини.

„Много ще е сложно с поставените под карантина. Партиите трябва да номинират още членове на мобилните секционни комисии, а общините да осигурят транспорт. Карантинираните не само трябва да подадат заявление за гласуване вкъщи, но и че искат да бъдат посетени с подвижната урна“, твърди Таня Цанева и припомни, че карантинираните, които не подадат заявления за гласуване с мобилна урна до 31 март, ще бъдат отрязани от гласуване. Тя не можа да отговори колко ще са мобилните секции за карантинираните.

Не е ясно и как ще се организира вотът на пациентите с КОВИД-19 в болниците, които постоянно се увеличават.

ЦИК реши избирателите с трайни увреждания и тези под карантина при желание да могат да гласуват с подвижна избирателна урна и пред входа на дома си, ако това е възможно. Ако подвижните секции не могат да обиколят всички адреси, изборният ден за тези гласоподаватели може да бъде удължен с най-много един час.

автор:Дума

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *