Проф. Румен Гечев: Развитите държави не включват плоския данък дори в учебниците

РУМЕН ГЕЧЕВ е роден на 4 октомври 1956 г. в Червен бряг. През 1980 г. завършва Висшия икономически институт „Карл Маркс“ (УНСС) в София, пак там е преподавател, професор. Специализирал е икономика в Илинойския щатски университет, Университета „Теймс Вели“ и Аризонския университет. През 1990 г. става член на БСП, в периода 1995-1997 г. е вицепремиер и министър на икономическото развитие. След това се оттегля от политическия живот. През 2013 г. отново е избран за народен представител от БСП. 

 

– Г-н Гечев, уж всички масови събития са забранени, но една джипка броди из държавата и хвърля държавни пари през прозореца…

– Джипката, с която Борисов обикаля села и паланки, е иновационен пропаганден продукт без аналог на световната политическа карта. Нашият премиер е единственият в света с офис на колела. Той е навсякъде и никъде. Изненадващата му поява по пътни отсечки, край надвиснали скали и боботещи багери е ярка проява на „капиталистическия сюрреализъм“. В сградата на Министерския съвет го виждат само на снимка, а в парламента не е стъпвал от „векове“. Джипката не я ловят ежечасно сменящите се ограничения заради пандемията. Бих я определил като подвижно отделение за политическа реанимация, което същевременно изпълнява ролята на изнесено гише на Министерството на финансите. Целият този цирк е прецедент, който дава горчиви плодове. Парите, раздавани от джипката, са нашите данъци, с които пълним хазната и изплащаме новите държавни заеми. А спрямо 2008 г. делът на държавния дълг в БВП е почти удвоен и доближава границата от 40 милиарда лева. Това правителство плува в бюджетен комфорт, осигурен не от конкурентоспособна икономика, а главно от трансферите от ЕС и новите заеми.

– Каква икономическа каша успя да забърка ГЕРБ за 10-годишното си управление и няма ли да бъде трудно, дори невъзможно, на следващата власт да нормализира нещата?

– ГЕРБ и техните послушни сателити управляват страната вече 12 години. Те така и не внесоха в парламента и не представиха пред българската общественост конкретна програма за развитие. Нито средносрочна, нито дългосрочна. Няма друга страна в ЕС, където да не е ясно как и в какви перспективи ще се развиват отделните сектори на икономиката, какви пазарни и регулаторни механизми ще бъдат използвани за технологично и продуктово обновление, как ще бъде подкрепян износът, кои абсолютни и сравнителни предимства на нашите производители ще бъдат реализирани и т.н. Това правителство неотклонно провеждаше повече от странната политика не само да залага пределно ниски нива на публични инвестиции, но и по традиция да ги изпълнява едва на 30-40%. Разликата от 60% отново по „традиция“ се разпределяше от джипката в края на годината. С разгръщането на пандемията нещата се влошиха още повече.

Следващото правителство ще наследи най-бедната и най-неконкурентоспособната икономика, задушена в най-безцеремонна корупция, прогонваща и най-търпеливите чуждестранни инвеститори. На всичкото отгоре предстоят още от следващата година нарастващи бюджетни разходи по обслужване на вече удвоения държавен дълг. Изправени сме пред изключително сериозни предизвикателства. Ще е важно да върнем страната на релсите на законността и да я изтръгнем от наглата, крадлива и самозабравила се управленска върхушка.

– Как ще коментирате мерките на правителството за преодоляване на кризата? 

– В БСП използваме европейски критерии за оценка на действията на правителството на ГЕРБ. Три са основните критерии, които имат еднаква тежест за ефективността на мерките: Първо, размерът на държавната помощ като дял от БВП. Второ, структурната адекватност на помощта. Трето, бързината на оказване на помощта. И по трите критерия сме тройкаджиите на ЕС.

Нашите партньори, особено най-развитите страни, отделят от два до четири пъти по-голям дял от БВП, за да помогнат на хората и бизнеса. Тук управляващите прилагат тарикатски прийоми, обявявайки една и съща помощ по няколко пъти – ту от едно, ту от друго министерство, ту в началото, ту в края на седмицата или месеца. Ако им съберете обявяваните по няколко пъти суми, ще излезе, че това правителство ни е помогнало с бюджет, равен на разходите на НАТО.

Прелюбопитно е кои фирми с предимство получават държавна помощ. На „първа линия“ за помощите се оказаха футболни отбори, колекторски фирми, сметосъбиране, фирми на олигарси – повечето дължащи пари на бюджета в размер на десетки милиони, и др. Стотици средни и малки фирми „умират с отворени очи“. Над 8000 от тях имат утвърдени на книга искания за подкрепа още през август 2020 г. Е, пролетта на 2021 г. идва, подкрепа няма. За много от тях тя вече е безсмислена, защото са в необратим фалит.

– Кои са социално-икономическите акценти в предизборната програма на БСП, които биха накарали хората да гласуват за нея?

– БСП бе първата политическа сила, която формира своите листи и представи предизборна платформа. Тази платформа се основава на нашата „Визия за България“, представляваща дългосрочна програма с конкретни цели. Бяха систематизирани и обобщени десетки предложения от икономисти, юристи, инженери, стопански ръководители, съсловни организации и др. Предлагаме политики и решения, които се основават на практиките на водещите страни от ЕС и които са доказали своята целесъобразност и ефективност.

Задълбочава се до критични нива демографската криза у нас. През последните 30 години почти два милиона българи са потърсили препитание извън Родината. Населението ни застарява и се стопява. Раждаемостта е рекордно ниска, а смъртността – рекордно висока. Вече се усеща сериозна липса на работна ръка. Затова фокусът на социалната ни програма е семейството с деца. Социално осигуряващите се родители ще получат пряка и косвена бюджетна помощ от държавата. Еднократната пряка помощ достига 6500 лева за първото дете и още толкова за дете на майки, обучаващи се в нашите висши учебни заведения. Ще повишим месечните компенсации за майките от 380 на 650 лв. през втората година на майчинство. Към безплатните детски градини и средно образование трябва да прибавим безплатните учебници до 12-и клас и безплатните лекарства за деца до 14 години. Тези социални придобивки ще бъдат осигурени с конкретни допълнителни бюджетни приходи, с конкретни източници. Нов подход предлагаме и при формиране на пенсиите, който би осигурил тяхното нарастване с 20-30%. Сегашният предизборен ход на управляващите да раздават „милостиня“ от 50 лева не решава проблемите, а е очевидно купуване на гласове с нашите пари. Нещо повече – това са част от многомилиардните заеми на сегашното правителство, които само тази година са 4,5 милиарда лева.

По отношение на икономиката. Първо, пряка и косвена държавна подкрепа за малките и средните фирми, които са гръбнакът на икономиката ни. Тя ще се осъществява чрез увеличаване на капитала и подобряване на ефективността от работата на държавната Българска банка за развитие. Сега Борисов и сие използват огромен ресурс на банката, за да захранват близките му олигархични кръгове, вместо да предоставят преференциални кредити на малките и средните фирми. Второ, увеличение на потенциала на държавната Агенция за експортно застраховане и оказване на адекватна дипломатическа подкрепа за увеличаване на износа. Трето, значимо увеличение на бюджетните средства за инвестиции на основата на публично-частното партньорство с наши и чужди инвеститори. Това включва край на робуването на чужди геополитически сметки и използването на широкия потенциал за износ и икономическо сътрудничество със страни като Русия и Китай. Дори нашите източноевропейски „побратими“ отдавна заеха нишите, които неблагоразумно бяха освободени поради слугинското поведение на правителството ни.

Предлагаме въвеждането на умерен прогресивен данък върху доходите. Данъкът от 10% остава за тези, които имат средно месечен доход до 3600 лева. Само 120 хиляди души с по-високи доходи ще започнат да плащат нарастващ процент данък. Данъкът за фирмите не се променя и остава 10%. В момента в ЕС тече активна подготовка към координация и постепенна хармонизация на данъчните законодателства. И изборът става неизбежен: или към прогресивното данъчно облагане в ЕС, или оставаме в компанията на Киргизстан, Узбекистан и Туркменистан…

– Каква трябва да бъде съдбата на АЕЦ „Белене“?

– Моят красив роден край, както и повечето региони в страната, е в тежко икономическо състояние. Държавата може да помогне много, като създаде благоприятни законови и икономически условия. Вашият въпрос за АЕЦ „Белене“ е чудесен пример. Отново политическият слугинаж на Борисов държи в калта два реактора за 1,4 милиарда лева. В изградената площадка и съоръжения досега са вложени над 2 милиарда лева. Имаме ежедневни огромни загуби от амортизации и пропуснати ползи. Нашият екип в листата на БСП в 15-и МИР използва мотото за АЕЦ „Белене“ – „Сега или никога“. В предизборната ни платформа изрично е записано, че залагаме на довършването на този ключов за страната инвестиционен проект. Запазването и разширяването на атомната енергетика ще върне България сред високотехнологичните нации, ще осигури за домакинствата и фирмите евтино електричество и не на последно място – би било важна крачка към укрепването на националната сигурност.

автор:Евгени Гаврилов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *