Пътуване към невинността на детството с пейзажите на Гергана Минкова

Галерия „Нюанс“ представя изложбата „Портрети и пейзажи на детството“ – живопис от Гергана Минкова, от 9 до 28 март (вернисаж на 9 март от 18 до 20 ч., ул. „Иван Денкоглу“ 42).

Детството е най-сигурното ни убежище в моменти на слабост и най-веселият ни приятел във времена на радост. Можем само да сме благодарни, че някъде дълбоко в нас винаги вирее нашето непораснало аз, с цялата си наивност, необремененост и ведрост. Точно към тази чистота на вътрешния си свят се обръща Гергана Минкова в новата си изложба „Портрети и пейзажи от детството“. Заглавието е точно толкова буквално, колкото и звучи. Тази изложба е архив от артефакти, който художничката изгражда, за да въплъти в реалността безгрижния дух на живота, преди да бъде опорочен от прищевките на възрастните. Тези произведения са създадени от една ръка и едно съзнание, отърсени от привичките на ограничението и оставени на свобода за една „церемония в дивата градина на детството“ – кътчето, където пазим детската си наивност и чистосърдечно удивление.

Изложбата е едно пътуване към невинността на детството и неуловимата, природна, ненакърнима свобода отпреди знанието, отпреди света на вещите и материалното. В нея се търси чистотата на детските погледи, техните образи в природата. Пейзажите на Гергана Минкова са убежище на сигурност и неранимост, те са утроба за смисъла, отбелязват от галерията.

В търсене на истината за себе си, в сигурността на творчеството артистът често се обръща към най-съкровеното за него – детството. Времето, в което не съществува заплахата от парцелирания и дуалистичен свят на добро и зло, разум и чувства, враждебното вън и уютното вътре, големите битки и малките победи. В своето бягство от света творецът намира свое убежище в спомена, съня и невинните пейзажи на детството.

ГЕРГАНА МИНКОВА е родена през 1981 г. в Пазарджик. След завършване на средното образование следва в Частната академия „Жул Паскин“. През 2001 г. е приета в НХА, специалност „Живопис“, в ателието на акад. Св. Русев, проф. Ив. Мирчев и проф. Д. Минчева. През 2007 г. се дипломира със степен магистър. Член е на СБХ.

Награди и номинации: Номинация от конкурс на „Алианц“ България, за живопис (2012); Втора награда от конкурс за живопис на фондация „Св. св. Кирил и Методий“ (2008); Награда за живопис – Едногодишна стипендия, Конкурс на Globul – Галерия на българските таланти (2005); Награда от конкурс за живопис на фондация „Райна Кабаиванска“ (2002). Има няколко самостоятелни изложби и множество участия в общи експозиции и пленери.