Съдът на ЕС зашлеви прокуратурата

Съдът на Европейския съюз обяви за негодни европейските заповеди за арест, издавани от прокуратурата в България. Според съда в Люксембург документът се издава по начин, който противоречи на европейските закони, и липсва справедлива процедура, по която обвиненият да се защити преди изпълнението на заповедта в друга държава. Експерти прогнозират, че срещу България ще бъдат заведени много дела от арестувани чрез подобни заповеди.

Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд за закони, свързани с Бюрото по защита при главния прокурор. Той смята, че е нарушено разделението на властите – при Иван Гешев са съсредоточени всички основни функции по ръководство, контрол и осъществяване на дейността на новата структура, която има и полицейски правомощия.

Съгласно българското законодателство такава заповед се издава от прокуратурата и не подлежи на съдебен контрол за преценка дали е основателна. Освен това не е възможно тя да бъде обжалвана от издирвания на нито един етап до предаването му на българските правоохранителни органи.

България трябва да въведе обжалваемост на Европейската заповед за арест пред съдебен орган за преценка дали тя е основателна и съответства ли на закона. Решението на съда на ЕС няма обратно действие, но засяга всички висящи към момента и неизпълнени европейски заповеди за арест. Те трябва да бъдат отхвърлени до приемането на законодателна промяна, за това обаче трябва да има действащ парламент. Експерти прогнозираха, че ще завалят дела срещу България.

„Това решение важи и за онази европейска заповед за арест, за която се твърди, че е издадена и на мен и връчена на назначен от Каскета служебен защитник. Дори и да има такава заповед, тя вече е негодна. Като Иван Гешев“, реагира в социалните мрежи бизнесменът Васил Божков, който е в Дубай. В същото време Административният съд в София окончателно отмени миналогодишното решение на НАП за запор на личното му имущество заради липса на обоснованост по отношение вида и размера на предполагаемите бъдещи публични вземания, отсъствие на данни за реалния обем на предходните обезпечения на същото задължение и др. Съдията е категоричен, че е невярно твърдението за направен анализ на получените от Божков доходи.

Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд по текстове от Закона за съдебната власт и Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство, с които Бюрото по защита се определя като самостоятелна организационна структура при главния прокурор. Държавният глава смята, че е нарушено разделението на властите – при главния прокурор са съсредоточени всички основни функции по ръководство, контрол и осъществяване на дейността на Бюрото по защита. По този начин се надхвърлят установените в Конституцията правомощия на прокуратурата и на главния прокурор, смята той.

„Като възлага на служителите на Бюрото по защита полицейски правомощия, а поставя самото Бюро в структурата на прокуратурата и под ръководството на главния прокурор, законодателят възпрепятства упражняването на граждански контрол над осъществяване на полицейски правомощия, с които могат да се засегнат изключително значими ценности като човешкия живот и здраве, свободата, личния живот на лица. Главният прокурор не може едновременно да ръководи Бюрото и да упражнява надзор за законност над неговите действия – това означава да надзирава сам законността в собствените си действия“, мотивира се държавният глава.

автор:Дума

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *