Съд забрани на руснаците легендарната песен „Катюша“

Русия получи съдебна забрана да ползва изключително популярната по света песен „Катюша“ като национален химн. Това се отнася за спортни състезания, а решението на Спортния арбитражен съд (CAS) в Лозана.

 

 

В началото на 2021 г. Руският олимпийски комитет (РОК) предложи да се изпълнява „Катюша“ вместо национален химн, след като CAS наложи забрана на руските национални символи (знаме и химн) да се ползват по време на международни състезания.

 

 

Ветото беше наложено на 17 декември 2020 г. с решение на CAS заради дългогодишната практика на манипулиране на допинг проби в Московската антидопингова лаборатория и националната политика за прикриването на употреба на забранени стимуланти от спортистите. Решението се отнасяше и до руския президент Владимир Путин и редица водещи политици от страната, които нямат право да посещават международни състезания до края на 2022 г.

 

 

„Комисията на CAS реши, че частта от предишното решение „забрана на всеки химн, свързван с Русия“, се отнася и за всяка песен, която е директна препратка към Русия. Това включва и „Катюша“, заявиха от Спортния арбитражен съд.

 

 

„Катюша“ става изключително популярна на територията на бившия Съветски съюз по време на Втората световна война, тъй като се свързва с войниците, които са оставили своите съпруги и приятелки, за да се бият на фронта. Счита се, че това е патриотична песен и призовава войниците да защитават родината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *