Таванът за такса „шезлонг“ отпада

Ограниченията върху размера на таксите за чадър и шезлонг може да отпаднат през настъпващия летен сезон. Според проект за промени в Закона за Черноморското крайбрежие, пуснат за обсъждане от МТ, концесионерите сами ще решават дали им е изгодно да намалят цените и с колко. На тези, които предпочетат да пощадят туристите, държавата ще опрости част от концесионната такса за сезона. Така, ако фирмата реши изобщо да не таксува летовниците за плажните удобства, ще бъде освободена от концесионна такса. Миналото лято всички концесионери бяха задължени със законова разпоредба да свалят тарифите си за чадъри и шезлонги с най-малко 50 процента. Сега Министерството на туризма им оставя поле сами да преценяват.

Според друга промяна, лансирана в проекта, стопаните на пясъчната ивица ще могат да разположат заведения на до 4% от площта на плажа. И миналата година държавата „антикризисно“ разреши на пясъка, предназначен за събиране на тен, да се правят барчета и ресторантчета, в които да се продават кафе, бира, коктейли, сладолед, риба. Идеята беше фирмите, които стопанисват плажовете, да могат да си избият с приходите от заведенията разходите по поддръжката, евентуалното сваляне на таксите за чадъри и шезлонги и спада на посетителите.

Предният летен сезон изобилстваше с примери как концесионери мамят, като обявяват символични и дори нулеви цени за чадър, но товарят клиентите с нежелани и неочаквани харчове.  Имаше случай с плаж, който натрапваше на летовниците шалтета и те бяха длъжни да плащат 5 лева за „услугата“ –  дори когато не я искат. Друг концесионер искаше от курортистите да плащат 5 лева за безжичен интернет, независимо дали го ползват или не. На трети плаж кафето струваше 2 лева, ако се пие в прилежащото заведение, и цели 8 лева, ако се взима за консумация под чадъра. Имаше и история с такса „барбарон“ – пиенето на сок или капучино върху „обтекаема“ табуретка се оказа лукс услуга, товареща сметката. През целия летен сезон гневни туристи подаваха сигнали за безобразни цени и измислени такси. Проверките на инспекторите на Министерството на туризма бяха доста беззъби и безполезни, защото все не откриваха нарушения. Сега министерството обещава да налага по-безкомпромисни глоби на нарушителите.

В проекта си МТ предлага санкция от 10 000 до 50 000 лева за фирма концесионер, която разшири площта за заведението над разрешения процент.  При повторно нарушение санкцията може да достигне и 40 000 лева.

автор:Дума

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *