Хотелиери искат визите за Русия и Турция да отпаднат

Визовата политика на България е сред най-големите пречки за развитието на туризма. Това заявяват от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация в позиция. Представителите на туристическия бизнес твърдят, че секторът е изключително зависим от източните пазари и съседните ни държави. С част от тях обаче страната според БХРА има „изключително бюрократичен и скъп визов режим“. От организацията смитат, че въпреки ограниченията за България като държава членка на ЕС може да бъде намалена визовата бариера пред туристически пазари като Русия, Турция и страните от Бизкия и Далечен изток, без това да повишава риска за сигурността на страната и ЕС. От БХРА предлагат да се приеме пакет от мерки за централизиране на процеса по кандидатстване, одобрение и получаване на еднократна туристическа виза за България. По тази причина от бранша настояват да отпаднат визите за Русия, Молдова, Турция и някои арабски държави с цел туризъм през летния и зимния сезон. Ако цялостното отпадане на визите не е възможно, те предлагат да се въведе облекчена процедура по издаването им. Освен това документите трябва да струват възможно най-евтино.

Сред исканията на БХРА е да се предостави възможност кандидатите за виза да подават документи онлайн и да получават отговор по мейл дали са одобрени или отхвърлени. Одобрените да имат възможност да получат визата на летището при пристигане. Ако ЕС не ни разрешава промяна във визовата политика на ЕС, касаеща пътуване с цел туризъм, правителството да настоява за годишни компенсации по 1 милиард евро за руския пазар и 1 милиард евро за останалите пазари, с които България има визов режим, настоява се още в становището на БХРА. Според асоциацията държавата трябва да обмисли германския модел за подпомагане на бизнеса, при който вместо да се дават помощи или банкови гаранции, правителствата отпускат средства на пострадалите фирми срещу придобиването на дял от компаниите до 25% от капитала. Впоследствие акциите могат да бъдат изкупени обратно от фирмите.

По информация на асоциацията стартът на летния сезон ще е много труден. Междувременно от Министерството на туризма припомниха, че на 22 март изтича крайният срок, в който всички туроператори и турагенти могат да кандидатстват за държавна помощ от 51 млн. лв. Това е една от мерките, предприети от ведомството за подпомагане на сектора за преодоляване на последиците от КОВИД-19. Средствата се предоставят на туроператорите за връщане на предплатени пътувания, които не са реализирани заради пандемията.

 

Европарламентът призова за намаляване на ДДС в туризма

Европейският парламент ще продължи с финансовата подкрепа към един от най-засегнатите сектори от Ковидкризата – туризма. В доклад, който ще бъде гласуван на 25 март, депутатите приканват страните в ЕС да обмислят временно намаляване на ставките за ДДС. ЕП също така се обявява за публични и частни инвестиции в цифровизацията и модернизацията на сектора.

„Туризмът ще трябва да стане по-чист, по-безопасен и по-устойчив след кризата с коронавируса. Страните в ЕС трябва да включат пътуванията и туризма в своите планове за възстановяване от КОВИД-19, се посочва в доклада. Според него туризмът е един от най-засегнатите сектори от пандемията. В него са заети около 27 млн. души и той отговаря за около 10% от икономиката на ЕС. Вследствие на ограничителните мерки обаче Европа посрещна 66% по-малко международни туристи през първата половина на 2020 г. и 97% по-малко през второто полугодие. Първата вълна на пандемията унищожи около 6 милиона работни места в Европейския съюз, сочи проучване на агенция „Eurofound“. Най-засегнати са младите служители и жените, а ударът е дори по-голям от този при финансовата криза 2008-2009 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *