Всеки втори не иска ГЕРБ във властта

Всеки втори българин иска ново правителство, но без ГЕРБ, само 21% биха им дали шанс да управляват още, сочи проучване на „Медиана“. 62% от анкетираните са разочаровани от правителството на ГЕРБ и ОП. Кабинетът „Борисов 3“ запазва посредственото си представяне и за пореден път народът му пише среден 3,24. Президентът Румен Радев продължава да е най-одобряваният политик у нас с 52% доверие.

Заради пандемичната обстановка избирателната активност и подкрепата за партиите остават загадка 10 дни преди вота, посочва „Медиана“. Засега 60% твърдят, че ще гласуват, но с приближаване на вота тази декларативност намалява. 11% от заявилите, че ще гласуват, още се колебаят за кого.

Половината от запитаните твърдо искат промяна на статуквото и ново правителство, в което ГЕРБ не присъства, само 21% биха им дали нов шанс. В обществото има подчертано желание за промяна на управлението, но без яснота кой може да е субектът на тази промяна, смятат социолозите. Президентъът Румен Радев продължава да води по рейтинг – 52% от анкетираните го смятат за добър политик, Бойко Борисов е с 31% одобрение, плътно следван от председателката на БСП Корнелия Нинова с 28%, Слави Трифонов с 27% и Мая Манолова с 26%.

10 дни преди изборите всички въпросителни остават – не е ясна нито избирателната активност, нито електоралната подкрепа за партиите, е изводът от допитването. 60%, или около 3,4 млн. души, смятат да гласуват, но заради пандемията с приближаване на изборите тази декларативност намалява. 11% от твърдо решените да гласуват все още се колебаят кого да подкрепят. Отдръпването на тези 350 000 избиратели от вота или масираното им насочване към някоя политическа формация драстично ще промени политическите нагласи, смятат от агенцията и отбелязват, че не могат да прогнозират колко формации ще влязат в 45 НС. Шанс имат между 4 и 8 политически субекта, сигурните са ГЕРБ, БСП, ДПС и „Има такъв народ“. С шансове да прескочат бариерата от 4% са „Изправи се! Мутри Вън!“; „Демократична България“, ВМРО и Коалиция Воля-НФСБ. Няма категоричност и коя политическа сила ще е първа по резултат. Засега ГЕРБ води с 27% пред БСП – с 23%, като разликата е само 150 000 гласа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *