Габровският драматичен театър предлага „уикенд в театъра“ на 20 и 21 март 2021 г. за публика на всяка възраст.

Уикенд в театъра

 

Габровският драматичен театър предлага „уикенд в театъра“ на 20 и 21 март 2021 г. за публика на всяка възраст. По традиция съботния ден е отреден за най-малките зрители, когато ги очаква поредното „Съботно приключение в театъра“. На 20 март от 11.00 часа започва детското представление „Приказливко в страната на думите“ на голяма сцена в ДТ „Рачо Стоянов“.

 

Децата ще се срещнат с момчето Приказливко, а заедно с него ще попаднат в чудния свят на думите и обещанията. Ще се запознаят с нови приказни герои, които ще ги научат за силата на думите и как да ги употребяват. Автор на текста и режисьор на постановката е Валерия Минева, сценографията и куклите са дело на Славка Георгиева, художник на плаката е Кристина Славкова, а музиката е написана от Ян Руменин. Участват актьорите от габровската трупа Силвия Боева/Надежда Петкова, Любен Попов, Гордан Коев и Валерия Минева като гост-актьор.

 

Предложението за неделната вечер на 21 март е спектакълът „Салиери“ на режисьора Петринел Гочев. Представлението започва от 19.00 часа на голямата сцена в театъра. Създадено е по пиесата „Амадеус“ на английския драматург Питър Шафър, в превод на Мария Змийчарова. Участват актьорите Димо Димов – в ролята на Салиери, Таня Йоргова и Петко Петков – различни персонажи от обкръжението на Салиери. Художник и сценограф на постановката е Гергана Лазарова – Рънкъл.

 

Специално място в постановката заема музиката на живо в изпълнение на пианистката Инес Симеонова. Тя ще представи на две пиана откъси от творчеството на Моцарт – „Дон Жуан“, „Вълшебната флейта“, „Сватбата на Фигаро“, „Реквием“, „Меса“, втора част от „ХХIII концерт за пиано“, част от сонатите. Освен тях публиката ще чуе изпълнението ѝ на втора част от „Концерт за пиано и оркестър“ от Антонио Салиери, кратки откъси от произведенията на Хендел, Й. С. Бах и Шопен.

 

Различна по структура от пиесата „Амадеус“, постановката на режисьора Петринел Гочев ще ви покаже света на Салиери като отражение на недостижимата гениалност на Моцарт. Зрителите ще присъстват на една твърде човешка изповед в последния ден от живота на Салиери. Човешка заради пълния комплект от емоции, страсти, желания и борби за надмощие, човешка заради способността си да греши. Търсенето на пътя към съвършенство минава през страданието на завистта. В последния ден от живота си Салиери осъзнава тежестта на собствената си немощ, отразена от лекотата на гениалността. Лекотата да музицираш и твориш, лекотата да бъдеш Моцарт. Това е представление, в което главна роля има музиката.

 

Изненада за публиката ще бъде изпълнението на пиано на актьора Димо Димов. Специално за постановката той разучава „Фантазия“ от Моцарт.

 

Инес Симеонова е завършила пиано и магистратура в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ в София. Има многобройни участия в наши и международни музикални проекти, отличия и награди от български и чуждестранни конкурси. Тя е корепетитор-преподавател в Националното музикално училище „Любомир Пипков“ в София.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *