Защо стадион „Мотописта“ е оставен да потъне в бурените

Kак в една от най-скъпите зони за строителство в София – около бул.“България“, терен от 70 дка е оставен да буренясва? Бившият стадион „Мотописта“ е в руини, козирката на централната трибуна е надвиснала над непроходими храсти. В периферията на терена са паркирани десетки автомобили на живеещите в околните сгради.

 

Огромното пусто пространство е оцеляло от застрояване, защото в Общия устройствен план на София е определен като зона „за спорт и рекреации“. Притежателят му, частната фирма „Международна туристическа компания“ ЕООД, купи 61 дка през 2003 г. за 1.09 млн.лева, но все още не е предприела нищо. Сегашният едноличен собственик на фирмата твърди, че бил фиктивен на поста, а други взимали решенията.

 

В тази част на града регулираните имоти се продават за 170-180 евро/кв.м, но върху празния мотостадион не е позволено да се строят жилищни или офис сгради, а само съоръжения за спорт, за развлечения и отдих. Столичната община би могла да предприеме действия за изкупуване на тази площ, където да изгради парк за гражданите. Сумата за изкупуване обаче ще е поне 10 млн.евро, а в бюджета на общината за 2021 г. за такива дейности са заделени общо 8 млн.лева.

Мотопистата

Столичната община: Няма как да активираме собственика

 

„Столичната община няма възможност да активира собственика на „Мотописта“ да развива дейност“, обясниха от администрацията на кмета Йорданка Фандъкова. Район „Триадица“, на чиято територия е теренът, през септември 2020 г. е издал предписание до собственика с копие до РЗИ за косене на тревните площи и за обработката им срещу кърлежи и бълхи. „Предписанието е безсрочно и следва да се спазва“, съобщиха от „Триадица“, но с това се изчерпвали правомощията им като районна администрация.

 

Собственикът на „Мотопистата“ живее в панелка в „Надежда 1“

 

Актуалният адрес на „Международна туристическа компания“ според Търговския регистър е в кв.“Надежда 1″. На последния етаж в панелен блок живее едноличният собственик и управител на дружеството Атанаска Димитрова.

 

„Не знам какво ще стане с „Мотопистата“. Аз вече не съм собственик и управител на фирмата. Те ме махнаха и само името ми още стои там (в Търговския регистър)“, отговори кратко тя на въпросите на „Дневник“ за бъдещите планове на дружеството. Димитрова не уточни кои са я „махнали“. Тя се води притежател на всички дялове в „Международна туристическа компания“ от 29 юни 2015 г. Преди това дружеството е било собственост на Велика Костадинова Манджукова.

 

„Първо от г-н Петър Манджуков беше купена „Мотопистата“. Така ни отговориха официално на нас“, твърди ветеранът Георги Пеев от Българската федерация по мотоциклетизъм. Направихме проучване и се оказа, че след това е препродадена на други хора, добави той. „Дневник“ не намери връзка между оръжейния бизнесмен Петър Манджуков и бившата собственичка на фирмата.

 

Стадионът бил сочен като бъдеща олимпийска писта за шортрек

 

Цялата площ от 70 дка на стадион „Мотописта“ е била държавна собственост, управлявана от полувоенната Организация за съдействие на отбраната (ОСО). Последното състезание по спидуей се провежда през 1996 г. и след това всичко запустява – халето за моторите, сервизът на механиците, сауната, административната част… След 1999 г. активите на ОСО са прехвърлени на „Воинтех“ЕООД, фирма към Министерството на отбраната. Тя получава апетитния празен терен, оцелял от застрояването.

 

„Иван Славков дълго време пазеше терена, за да се направи писта на лед. Не за мотори, а за шортрек и за кърлинг. Показваше „Мотопистата“ като мястото, където ще се провеждат състезанията, ако в София се проведе зимна олимпиада“, разказа Пеев. И трите кандидатури на града за домакинство на олимпиади – през 1992 г., 1994 г. и 2014 г., обаче бяха неуспешни.

 

 

Актуалната скица на терена показва, че е "за градски спортен комплекс". Вляво от страната на бул. "България" е обособена площ "за административна сграда".

© Район

Актуалната скица на терена показва, че е „за градски спортен комплекс“. Вляво от страната на бул. „България“ е обособена площ „за административна сграда“.

 

 

Приватизацията на мотостадиона се подготвя три години

 

На 19 юли 2000 г. Областният управител на София-град (по това време Васил Маринчев от СДС) отписва част от имота от актовите книги за държавна собственост на район „Триадица“. Неговият наследник на поста (Росен Владимиров от ДПС) на 24 юни 2002 г. отписва друга част. Тези данни предостави район „Триадица“, на чиято територия е мотостадионът.

 

 

Централната трибуна с козирката днес е опасна, защото може да се срути.

© Георги Кожухаров

Централната трибуна с козирката днес е опасна, защото може да се срути.

 

 

По времето на военния министър Николай Свинаров от НДСВ (2001-2005 г.) става приватизацията на стадион „Мотописта“. Подопечната му фирма „Воинтех“ продава 61 дка на частната „Международна туристическа компания“. През 2009 г. туристическата фирма купува още 2.8 дка от терена на стадиона. Какви намерения е имала частната фирма, когато е придобивала тази земя не е ясно.

 

Единият вариант е да е очаквала държавна финансова помощ в изграждането на спортни съоръжения за зимната олимпиада, които после да ползва наготово. Това бе един от мотивите за купуването на лифтовете на Витоша през 2007 г. от частната „Витоша ски“ АД. Другото обяснение е да се е надявала статутът на зоната в ОУП на София – „за спорт и рекреации“, да се промени и там да може да се строят жилищни и офис сгради. Така или иначе и двата варианта не се реализират и мотостадионът буренясва.

 

Спидуей асове се състезават на пистата

 

Иначе биографията на забравения мотостадион започва през 30-те години на ХХ век, когато е построен със средства на Българския олимпийски комитет. Софиянци са посещавали „Мотопистата“, за да гледат мотоциклетни състезания и атракции с мотори.

 

 

Хиляди софиянци наблюдават спидуей на "Мотопистата" през 60-те години.

© Българска федерация по мотоциклетизъм

Хиляди софиянци наблюдават спидуей на „Мотопистата“ през 60-те години.

 

 

„Понеже е строена по-рано, тя е по-дълга от изискваните стандарти за световно първенство и затова на нея се провеждаха международни състезания и републикански шампионати по мотокрос и спидуей. Събираше се 30-хилядна публика, защото софийската „Мотописта“ беше с най-големите трибуни у нас. Италиански отбори идваха да карат лагер-школи съвместно с нас“, спомня си Пеев.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *